KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: ”Falckilla pääsimme heti hoitotasolle, koulutusta vastaaviin töihin. Saimme tukea työyhteisöltä ja olemme oppineet paljon”, ensihoitajat kertovat.
Ensihoitajapariskunta, Mari Paukku ja Marco Levander, lähti nopeasti valmistumisensa jälkeen töihin Falckille. Puolentoista vuoden Etelä-Tukholmassa työskentelyn jälkeen he ovat tyytyväisiä valintaansa.
Alussa pariskunta hyppäsi liikkuvaan junaan, sillä tulokkaiden perehdytysjakso oli jo käynnissä. ”Tulostamme kuitenkin tiedettiin ja kaikki olivat meille mukavia. Sosiaaliset ruotsalaiset kyselivät vähän väliä: Onko kaikki hyvin? Kysymyksiinsä he odottivat oikeita vastauksia, eivätkä pelkkää joo, joota”, Mari kertoo.
Alkuun pääsemisessä Maria ja Marcoa auttoi oma aktiivisuus ja nöyrä asenne. Oli myös avattava suunsa, jos ilmeni epäselvyyksiä. Hoitajan rooli vieraassa maassa oli molemmille iso askel. He luottivat teoriatietoihinsa ja kesätyökokemustakin oli, vaikkei vielä hoitotasolta. ”Muutos ei lopulta ollut kovin iso, sillä täällä on hyvät ohjaajat ja hyvät ohjeet”, Mari sanoo.
Perehdytyksen aikana molemmat työskentelivät jonkin aikaa ambulanssissa kolmantena. ”Siinä näki, miten työt tehdään ja saattoi kysellä niin paljon kuin halusi”, Mari kertoo. Sitten kun he siirtyivät työpariksi toisille ensihoitajille, olivat nämä kokeneita ja paikalliset käytänteet tuntevia.
Keikalla nimikyltit ja tittelit eivät näyttele isoa osaa. Kuten muussakin kanssakäymisessä, kuunnellaan potilaan hoitamisessakin kaikilta paikalla olevilta mielipidettä. Viranomaiset avustavat toisiaan ja naapuritontiltakin halutaan ja annetaan mielipide. Tämä saattaa joskus olla hieman turhauttavaakin, suomalaiseen suoraviivaisuuteen tottuneena.
Marcon mukaan ambulanssit saavat hätäkeskukselta noin puolet tehtävistään kiireellisenä, näistä tehtävistä kuitenkin hyvin pieni osa johtaa kiireelliseen kuljetukseen. Epävarmat riskinarviot aiheuttavat ajoittain päänvaivaa.
Potilaan tila ja kuljetuksen kiireellisyys arvioidaan kuitenkin laajasti tarkastellen. ”Vaikka vitaaliarvot olisivat lähes kunnossa, saatetaan vammamekanismin, perussairauksien tai muiden taustatietojen perusteella korottaa riskiluokitusta. Ennakkoilmoitus sairaalaan tehdään herkästi, sitten mennään suoraan huoneeseen, jossa on lääkäri vastassa”, Mari kertoo.
Marco on yksi Falckin tulevista kummeista. Kummitoiminta on pian käyttöön tuleva menettely, joka tukee tulokkaan aloittamista. Ennen kuin tulokas aloittaa perehdytysjaksonsa jälkeen ensimmäisen oman työvuoronsa, hän kohtaa ambulanssiasemalla kumminsa. ”Juomme kahvit ja käymme kuulumisia ja käytännön asioita läpi. Aikaa on myös kysymyksille”, Marco kertoo. Tulokas saa kumminsa puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen myöhemmin ilmeneviä kysymyksiä varten. Tapaamisia uusitaan kuukauden välein. Puolen vuoden kuluttua tapaamiseen liittyy myös aseman päällikkö. Tulokkaan kohdalla kummitoiminta kestää vuoden ajan.
”Oli hyvä päätös tulla tänne Falckille Etelä-Tukholmaan. Pääsimme tekemään heti hoitotason töitä ja olemme kehittyneet puolessatoista vuodessa paljon”, Marco sanoo.
Hän kuvaa paikkaa vastavalmistuneelle hyväksi vaihtoehdoksi. ”Täällä pääsee heti tekemään koulutusta vastaavaa työtä. Kannattaa tulla kokeilemaan.”
Ota yhteyttä: Sofia Strid, sofia.strid (a) falck.com, +46733120785