Sankaritarinoista huhutaan. Niistä kerrotaan Hollywoodin pitkissä elokuvissa. Ensihoidon arjesta ei ole liiemmin kirjoitettu tarinoita. Nyt on. Marko Partanen on nähnyt tarpeen kyytihenkilön arjen kuvaukselle – hersyvää huumoria unohtamatta. Romaani on nimeltään Paskahousu.
Paskahousu on kuvitteellinen romaani, joka sijoittuu todelliselle Järvenpään paloasemalle. Tarina on taistelua elämän turvattomuutta ja hetkittäin muiden ihmisten olemassaoloa vastaan. Paskahousu on romaani, joka tarrautuu kyytihenkilöiden arkeen ja huumoriin kuin deffalätkä rintakarvoihin. Tarina seuraa aseman ensihoitajien työtä, asemapalvelua ja palvelemattomuutta tavalla, jonka moni voi tuntea ainakin osittain omakseen.
Paskahousu ei ole pelkästään ammattilaisten tarina. Hetkittäin kirja avautunee ensihoitajille siedettävän selittelevänä mutta samasta syystä se avautuu kaikille lukijoille. Kirjan luettua saattaa kuka tahansa päästä ensihoidon kärryille. Kaunistelemattoman työn arjen ja keikkakuvausten vuoksi se on hyödyllistä luettavaa alan opiskelijoille tai alalle orientoituville.
Vastakkainasetteluiltakaan ei vältytä ja dramatiikkaa on luvassa, vaikka perusduuni täyttää puurtajien arjen. Työ on yllätyksiä täynnä, sen kertoo vaikkapa aseman sohvan kohtalo, joka ylittää dramaattisuudessaan jopa jäykimmän elvytyskeikan.
Kaupan oven eteen pysäköinti puolestaan kirvoittaa selvityspyyntöjä, jotka laittavat kovankin heijastinhousun pohtimaan elämän todellista merkitystä. Jokainen kirjan henkilö kantaa niin roolinsa työyhteisössä kuin hoitovälineet ylimpään kerrokseen – kaikki mikä menee ylös, tulee ennen pitkää myös alas.
TEKSTI ERIK LYDÈN
KANSIKUVA PETER BANGE