Vuoden ensihoitajaksi 2015 on valittu pirkkalalainen Sanna Kauppinen. Vuoden ensihoitaja pelastaa ihmishenkiä myös ilman ambulanssia.

Sanna Kauppisella on nyt takanaan 13 vuoden ura ensihoidossa. Nykyisin Sanna Kauppinen vastaa perustyönsä lisäksi työpaikkansa opiskelijoista ja kuuluu defusing-ryhmään. Hän on tehnyt myös tuntiopettajan töitä alan oppilaitoksissa vuodesta 2006. Painava valintaperuste Vuoden ensihoitajaksi oli suora vaikuttaminen poliittisiin päätöksentekijöihin kansalaisaktivismin keinoin.

Kun sairaanhoitopiiri aikoi kolme vuotta sitten ryhtyä säästämään ja kaikkien keskuskaupungin ulkopuolella päivystävien ambulanssien lähtövalmius aiottiin pudottaa yöaikaan kotivarallaoloon Sanna Kauppinen yksinkertaisesti totesi, että asiat eivät voi mennä näin.

Hän kirjoitti nettiin adressin asiasta ja sai heti mukaan samanhenkisiä kollegoita. Yhdessä asiaa alettiin viedä eteenpäin. Tässä vaiheessa Sanna Kauppisen tiimi joutui toteamaan, että monet päättäjät olivat autuaan tietämättömiä ensihoidon asioista. Kuntien päättäjät olettivat virheellisesti, että ambulanssi lähtee heti vaikka valmiusaika onkin viisitoista minuuttia. Asian saadessa julkisuutta alettiin Sannaa syyttää jopa suoranaisesta valehtelusta. Hän sai sähköpostissa muutamia viestejä, joissa vilpittömästi haluttiin korjata väärää käsitystä.

Julkisuutta saatiin myös toritapahtumalla. Osallistuneille ensihoidon työntekijöille teetettiin paidat , joissa luki ”välittömästi potilaan tähden!” Päättäjiä osallistui toritapahtumaan mukavasti. Tärkeintä oli kuitenkin yleinen julkisuus.

Myös media kiinnostui asiasta ja kirjoituksia ilmestyi sekä yleisönosastoissa että toimittajien tekeminä. Kun totuus tuli ilmi, adressiin tuli nopeasti 11 000 nimeä. Tämä ei voinut olla vaikuttamatta. Lehtikirjoittelun myötä yleinen mielipide alkoi muuttua. Adressi perusteluineen luovutettiin sairaanhoitopiirin päättäjille ennen ratkaisevaa kokousta.

Kun lopullisen päätöksen teon aika tuli, oli Sanna Kauppinen tiimeineen seuraamassa kokousta paikan päällä. Säästöehdotus kaatui äänestyksessä. Ensimmäistä kertaa sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksessa kuultiin spontaanit suosionositukset.

Toisen kerran sairaanhoitopiiri esitti säästöihin vedoten viiden ambulanssin lakkauttamista alueelta kokonaan. Asian ympärille muodostui nopeasti sama tuttu tiimi, joka keskittyi faktatiedon hankintaan. Ryhdyttiin selvittämään ambulanssien tehtävämääriä ja -sidonnaisuutta. Seurasi jo tuttu kuvio. Valtuusto kaatoi hallituksen säästöesityksen ja lehterillä puhjettiin riemuun.

Säästöpäätösten kumoamisen vaikutus on laskettavissa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan supistamispäätöksen uhan alle joutuneilla alueilla sattuu 3-4 aikakriittistä sairastumista tai vammautumista viikossa. Vuosittain tällä alueella tapahtuu yöaikaan viitisenkymmentä sydäninfarktia, noin 80 aivoinfarktia ja viitisenkymmentä vakavaa tapaturmaa.

Erään laskelman mukaan yöaikainen valmiuden supistaminen olisi koskettanut 180000 asukasta. Asukaslukuun perustuen alueella sattuu yöaikaan noin 30 sydänpysähdystä. Kaikki nämä olisivat olleet toivottomia tilanteita, sillä vasta 15 minuutin päästä lähtevä ensihoito ei tavoittaisi ketään riittävän ajoissa. Sanna Kauppisen tiimi on siis laskennallisesti pelastanut ainakin kymmenen ihmistä vuodessa varmalta kuolemalta.

Kaikki toiminta on toteutettu uskomattoman kevyellä organisaatiolla. Yhtään kokousta ei ole pidetty. Kaikki yhteydet on hoidettu sosiaalisen median välityksellä.

Sanna Kauppinen on ensimmäinen Vuoden ensihoitajaksi valittu nainen. Tunnustus on jaettu tätä ennen neljä kertaa. Vuoden ensihoitajan valinnasta päättää raati, johon kuuluvat: Ammattikorkeakoulujen ensihoidon opettajat, Suomen Anestesiologiyhdistyksen ensihoidon alajaos (ensihoitolääkärit), Suomen Ensihoitoalan Liitto, Systole ensihoidon erikoislehti ja Tehy.

TEKSTI JARMO TURVA
KUVA HANNA RAIJAS