Saappaanheiton maailmanmestaruuksista paremmin tunnettu palomies Saku Paavola yllätti osin lähipiirinsäkin, kun hänen ensimmäinen taidenäyttelynsä aukesi. Alun perin vitsinä alkanut maalausharrastus oli loppua lyhyeen, kunnes Paavola sai kutsun ripustaa näyttelyn.
Kaksinkertainen saappaanheiton maailmanmestari ja sisäratojen maailmanennätyksen haltija, palomies Saku Paavola yllätti monet hänet paremminkin tuntevat ihmiset, kun tieto miehen maalauksista kootusta taidenäyttelystä tuli julki. On totuttu, että suoritusväline, jonka Paavola ottaa käteensä, lentää ennätyslukemiin. Nyt väline on kuitenkin pysynyt hänen kädessään ja sillä on syntynyt taidetta aina näyttelyksi asti.
Vitsillä liikkeelle
”Koko maalausharrastus alkoi vitsinä”, Paavola kertoo. Hän nimittäin maalasi ensimmäisen työnsä voimanostokilpailun palkinnoksi. Paavola ajatteli saavansa teoksellansa aikaan hyvät naurut, sillä voimailukilpailuiden järjestäjä, Erno Jussila, tunnetaan pitkän linjan taidemaalarina. Paavolan yllätykseksi hänen palkinnoksi tekemänsä työ sai osakseen enemmän ihailua ja ihmettelyä kuin naurua. Maalauksessa pullisteli voimailukisahenkisesti bodaava kukko. Samalla teemalla syntyi lisääkin teoksia.
Expressiivistä
Tieto palkintomaalauksesta kiiri tuttavapiirissä, ja Paavolalta sai muutamia tilaustöitä. Hän keksi maalata myös lahjateoksia erilaisiin juhliin. Kerran tupaantuliaisiin mennessään hän odotti taulunsa kanssa junaa Jokelan seisakkeella. Ennen junan tuloa Paavola tapasi ystävänsä ja Jekku-taideyhdistyksen puheenjohtajan Kaarle Rannan. Paavola esitteli teoksensa Rannalle, joka tiedusteli, että onko olemassa muitakin töitä? Paavola esitteli muita teoksiaan puhelimeensa tallennetuista kuvista. Ranta lähetti erään kukkomaalauksista taideystävälleen, joka luonnehti teosta muun muassa näin: ”Aikamoista urospullistelua, räppärin päiväuni? Suorittaja-myytin purkua! ” Hän arvioi myös teoksen kuuluvan ekspressiviseen genreen.
Maalaaminen oli jo loppua
Paavola maalaili joitakin lahjatauluja, minkä lisäksi teoksia syntyi omaksi iloksi. Kukkotaulujen ja lahjoiksi menneiden teemataulujen lisäksi alkoi syntyä teoksia myös uudenlaisella tyylillä. Maalaaminen oli loppua kahden ja puolen vuoden jälkeen, kunnes Paavola sai yllätyksekseen kutsun ripustaa näyttelyn kesän ajaksi avattuun Ravintola Tiilitehtaaseen. Sitä oli avaamassa Ranta, sama mies, joka oli tutustunut Paavolan tuotantoon junaseisakkeella. Tuusulan Jokelaan perustetun Ravintolan ja sinne ripustetun näyttelyn takana on Jekku-yhdistys, joka luonnehtii Paavolan tuotantoa ”tuoreen maalarin uteliaaksi taiteeksi.”
Esikoisteos kerää arvoa piilossa
Paavolan näyttelyssä on esillä kukko-teemalla sekä uudemmalla tyylillä tehtyjä töitä. Paavola pyysi näyttelyyn myös voimailukilpailuun tekemäänsä ensimmäistä työtään, mutta sen omistaja halusi teoksen pysyvän vain hänen kotikokoelmissaan. ”Myyttisyys kuulemma kasvattaa omistajan mukaan teoksen arvoa”, Paavola naureskelee. Muita kukko-tauluja on kuitenkin esillä, muun muassa se, josta Paavola sai arvion.
Moneen makuun
Paavola esitteli näyttelyyn asettamansa työt työkavereilleen Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Hän pyysi jokaisen valitsemaan suosikkinsa. Suosituimmaksi työksi nousi ”Psykedeeliset levelit”, mutta hajontaakin lopulta oli. ”Oli jännää, että ihmiset mainitsivat suosikikseen hyvin erilaisia töitä”, Paavola sanoo.
TEKSTI JA KUVAT MARKO PARTANEN
Näyttelyyn voi tutustua kesän ajan torstaista lauantaihin kello 11-01 ja sunnuntaisin kello 11-22.
Ravintola Tiilitehdas, Nukarintie 3, Tuusula, Jokela.