Systolen IG-sihtiin jäi Instagramin @motivoitunut_hoitsu -tilillä postattu koronarokote-meemi.

Instagramin @motivoitunut_hoitsu -tilillä postattiin (30.12.2020) meemi, joka käsittelee koronarokotteiden odottamista. Tilin ylläpitäjä on muokannut meemin netistä löytämälleen alustalle.

Meemi pyrkii herättämään keskustelua sekä ihmisten yleisestä että hoitohenkilökunnan asenteesta uutta koronarokotetta kohtaan.

Julkaisu poikkeaa merkittävästi samaa aihepiiriä käsittelevistä postauksista, sillä se pyrkii vetoamaan katsojaan nuorillekin uppoavan meemihuumorin avulla.

Nuoret tuntevat meemiformaatin, jossa kuvan ja vähäisen tekstin liitto pitävät katsojan kiinnostuneena postauksen loppuun saakka. Lisäksi postauksen lyhyt kuvateksti: ”Covid19” kertoo suoraan, mistä on kyse, eikä se tuhlaa katsojan kallisarvoista selausaikaa yhtään sen enempää kuin tarve vaatii.

Mielestäni julkaisun suurin vahvuus on aiheen käsittelytapa. Postaus kertoo aiheesta nopeasti ja selvästi hyödyntämällä huumoria, joka on tehokkain tapa levittää tietoa. Lisäksi julkaisu osoittaa, että niin nuoret kuin vanhemmatkin ovat kiinnostuneita samoista yhteiskuntaa koskevista ajankohtaisista asioista ja siksi niiden monipuolinen käsittely on tärkeää.

Meemi sai Instagramissa uuden elämän kuukauden ensijulkaisuaan myöhemmin, kun se jaettiin @helsinkifirefighters-tilillä. Uusi julkaisu keräsi vajaassa kuukaudessa reilut 23 000 katselukertaa, mikä on noin tuplasti enemmän verrattuna tilin saman tyyppisiin postauksiin. Tämä kertoo siitä, miten etenkin nuorten suosimassa Instagramissa oikean ajankohtaisen aiheen löytäminen sekä ilmaisutavan valinta on erittäin ratkaisevaa. Siten saattaa onnistua keskittämään julkaisun yhä suuremmalle yleisölle, ja voi kasvattaa viestin kattavuutta yllättävällä ja jopa eksponentiaalisella tavalla.

Katso IG-sihtiin jäänyt meemi tästä!

Teksti Kalle Kaivola
Kirjoiaja opiskelee lukiossa ja kannustaa Manchester Cityä. Hän selailee Instagramissa ensihoitoa koskevia postauksia ja pohtii, miten ne uppoavat nuorisoon. Systole arvelee, että tästä saataisi olla hyötyä ensihoito-organisaatioiden sometiimeille.