Helsingin pelastuslaitoksen Kallion paloasemalla on hauska perinne. Kun henkilö lähtee talon palveluksesta syystä tai toisesta, mokaa tai muuten vaan ansaitsee pienen muistutuksen, hän pääsee autettuna aseman uimaa-altaaseen.
Kallion paloasemalla uima-allas kutsuu kuukausittain aina jotakuta. Monet pääsevät vaatteet yllään uimaan, eikä sinne tarvitse edes itse kävellä. ”Välillä käydään koviakin paineja, aina sinne vietäväksi ei antauduta ilmaiseksi, mutta jokainen sinne on lopulta päätynyt, kenen kohtaloksi se on juonittu”, ylipalomies Jorma Korhonen sanoo.
Kunnianosoitus märkänä
Hänen mukaansa altaassa käyttö täytyy ottaa kunnianosoituksena. ”Kaikki eivät sinne pääse, se täytyy ottaakin nimenomaan pääsynä. Vittuilua se ei ole, vaan pilke silmäkulmassa tehtyä.” Korhosen mukaan altaaseen päätyneet ovat itse hengessä mukana. Se on sellaista, missä kaikki tietävät asiaan kuuluvan juonen jujun.
Tuloksia etukäteen
1990-luvun alussa Kallion paloasemalla katsottiin suoraa lähetystä arvokisoista, jossa Matti Nykänen odotti mäkihyppytornissa vuoroaan. Eräs palomies totesi, että: ”Nykänen muuten kaatuu tämän hypyn.” Ja kun Nykänen siten kaatui hypyn, niin kaveri päätyi altaaseen, koska oli kertonut urheilua katsovalle palomiesyleisölle tulokset etukäteen. Allas-ratkaisua perusteltiin myös sillä, että tuloksen kavaltanut henkilö oli katsonut kisan etukäteen ja tullut sitten tahallaan pilaamaan muiden jännityksen, siltikin, vaikka se kyseessä oli suora lähetys.
Kosteat päiväunet
Erään palomiehen tehtävänä oli hoidella keittiötä ja huolehtia, että kahvia riittää. Hän kuitenkin aikoi mennä lepäämään päivällä, koska hän tiesi työskentelevänsä yön ambulanssissa. Hän sälytti vastuun kahvinkeitosta parille kollegalleen. Kyseiset kaverit päätyivät kuitenkin tekstaamaan kahvinkeittimen viereen viestin: ”Keitelkää itse kahvinne!” Levolle käynyt palomies päätyi ylipalomiesten isälliseen otteeseen ja lopulta altaaseen.
Kolmeen otteeseen
Kuvassa altaaseen päätynyt Reijo Ronkanen pääsi uransa aikana altaaseen kolmesti. Kaste seurasi, kun hänet valittiin Vuoden palomieheksi ja kun hän vietti viimeistä työpäiväänsä ennen eläkkeelle jäämistään. ”Kolmas kiitos taisi tulla 50-vuotiskahvituksen jälkeen”, Ronkanen muistelee.
Vaivannäköä ja juonittelua
Korhonen kertoo, että joskus altaaseen pääsystä tehdään taidetta. Jotta oikea kaveri saadaan altaaseen, tulee järjestää ylimääräisen kaverin altaaseen heittäjäiset, jonka yhteydessä sitten oikea kaverikin tuupataan yli laidan. ”Siinä suolataan väkeä monessa tasossa. Yleensä myös kantohommissa olleet ja liian lähellä altaan reunaa olevat kesämiehet päässevät samassa rytäkässä altaaseen.”
Toisinaan ihmiset aavistavat altaaseen pääsynsä, ehkä viimeisen työpäivänsä takia tai jotenkin muuten. He saattavat käydä vaihtamassa ylleen kaverin virkapuvun, ettei oma kastu, Korhonen kertoo. ”Kun kännykät alkoivat yleistyä, niin ei ollut yksi eikä kaksi kännykkää, jotka korvattiin kahvikassasta. Nykyään heitettävältä tarkastetaan arvotavarat.”
Teksti Marko Partanen
Kuva: Reijo Ronkasen albumi