Laerdal Medical Suomi Oy on ollut maamme markkinoilla jo 30 vuotta. Juhlawebinaarissaan yritys kertoi aikovansa pelastaa miljoona ihmishenkeä vuoteen 2030 mennessä.

Laerdal Medical Suomi Oy on toiminut omana osakeyhtiönä Suomessa vuodesta 1991, vaikka yrityksen tuotteitta on ollut jo aiemminkin markkinoilla. Laerdal toi ensimmäiset Anne-nuket markkinoille jo 60-luvulla, ja 90-luvulla yrityksellä oli merkittävä rooli puoliautomaattisten Heartstart-defibrillaattoreiden tuomisessa Suomen markkinoille. 90-luvun puolivälissä yritys toi markkinoille ensimmäiset Antti-potilassimulaattorinsa.

2000-luvulla Laerdal lanseerasi kaikkien aikojen myydyimmän potilassimulaattorin, SimManin. Suomen ensimmäiset SimManin käyttäjät olivat Puolustusvoimat ja Arcada ammattikorkeakoulu. Noista vuosista simulaattorit ovat kehittyneet nopeasti. Tekniikan kehittyminen on mahdollistanut paremman käyttöliittymän, laitteiden mahtumisen simulaattoreiden sisälle sekä simulaatiotoiminnan seuraamisen erilaisilla ohjelmilla ja mittareilla. Korona-aika on puolestaan vienyt koulutuksia, simulaatioita ja myyntiä verkkoon.

 

Kunnianhimoisia tavoitteita

Tulevaisuudessa Laerdalilla on kunnianhimoisia ja globaaleja tavoitteita. Se auttaa pelastamaan miljoona ihmishenkeä vuoteen 2030 mennessä. Yrityksen maailmanlaajuinen yhteistyö tähtää ammattilaisten osaamisen kehittämiseen ja tätä kautta parempilaatuiseen hoitoon. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on myös elvytysosaamisen parantaminen niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin muunkin kansan keskuudessa. Lisäksi Laerdalin agendalla on onnettomuuksista johtuvien kuolemien sekä synnytyskuolemien vähentäminen.

Jotta tavoitteet eivät jää pelkäksi puheeksi, ovat ne muutettu käytännön toiminnaksi. Tärkeimpiä keinoja tässä ovat ennaltaehkäisyyn panostaminen sekä koulutuksen ja tietoisuuden lisääminen, minkä avulla voidaan estää vakavien oireiden syntymistä. Tämän lisäksi kaikkia ihmisiä riippumatta taustasta koulutetaan toimimaan akuuttitilanteissa oikein. Laerdal tekee tätä työtä yhteistyössä paikallisten kumppaniensa kanssa. Se on myös perustanut teknologiayrityksille suunnatun 100 miljoonan dollarin pääomarahaston, jonka avulla yritys uskoo saavuttavansa miljoonan pelastetun ihmishengen tavoitteen.

Laerdalin tavoitteet, panostukset ja investoinnit ovat valtavia. Miljoonan hengen pelastamisen tavoitteeseen investoidaan yhteensä 500 miljoonaa dollaria. Rahaa satsataan tutkimukseen, kehittämiseen ja näiden soveltamiseen käytännössä. Pelkästään Laerdal-säätiö käyttää tutkimukseen 50 miljoonaa dollaria. Nykyisen trendin mukaisesti myös Laerdal tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030  mennessä. Tavoitteeseen on tarkoitus päästä niin tuotannon kuin kiertotalouden menetelmin.

 

TEKSTI JA KUVA JUHA JORMAKKA