Taiteilija Johannes Vähäsarjan akvarellityö päätyi Vuoden ensihoitajan 2020 Janne Kedon henkilökohtaiseksi muistoksi. ”Olin otettu, kun minulta pyydettiin työtä Vuoden ensihoitajalle”, Vähäsarja sanoo, hän on itsekin koulutukseltaan ensihoitaja.

Taiteilija Johannes Vähäsarjaa inspiroivat suomalaiset sota-ajan kuvat. Vuoden ensihoitaja -palkinnoksi tehty työ sai alkunsa, kun Vähäsarja tapansa mukaan etsiskeli vanhoja valokuvia kirpputorilta. Sieltä löytyi kuva, jossa loukkaantuneet sotilaat poseerasivat rivissä lotan kanssa. Vähäsarja tiesi heti, että kuvasta tulisi maalaus. Lopulta hän poimi työhönsä toipilasrivistä osan, jossa on lotta ja haavoittunut sotilas.

”Olin otettu, kun minulta pyydettiin työtä Vuoden ensihoitajalle palkinnoksi. Olen itsekin koulutukseltani ensihoitaja amk, ja tiedän mitä se työ on, vaikken itse ambulanssissa työskentelekään.” Vähäsarja työskentelee sairaanhoitajana Töölön tapaturma-asemalla.

Yleensä Vähäsarja kieltäytyy kohteliaasti tilaustöistä.  ”Se kahlitsee liikaa tekemistäni ja saattaa viedä siitä ilon.” Vuoden ensihoitaja -palkintokaan ei alun perin ole tehty kyseistä asiaa varten. Kun Vähäsarjalta pyydettiin työtä tähän tarkoitukseen, hän valikoi valmiista töistään vaihtoehdot. Palkinnoksi päätynyt työ oli valitsijoiden ja Vähäsarjan itsensäkin mielestä ilmeisin.

Vähäsarja on itse oppinut taiteilija, joka piirtää ja maalaa. Välillä hän jatkaa teosten käsittelyä digitaalisesti, jolloin uniikit teokset painetaan lasi-, puu- tai alumiinilevyille. Vähäsarjan töitä on nähty 18 näytellyssä eri puolilla Suomea ja hänellä on ateljee mökillään Akaassa. Tämän syksyn ajan Vähäsarjan taiteeseen voi tutustua helsinkiläisessä Valtimonteatterissa.

 

Vuoden ensihoitaja 2020 Janne Keto sai huomionosoituksensa
yhteydessä Johannes Vähäsarjan akvarellin Lohjalla 28.8.2020.

Tutustu Johannes Vähäsarjan töihin @johannesvahasarja-Facebook-tilillä.

Lue lisää Johannes Vähäsarjan näytelystä Valtimonteatterissa.

 

TEKSTI JA KUVAT MARKO PARTANEN