Englantilainen Trixton May valmistuu pian Plymouthin yliopistosta ensihoitajaksi. Viimeisen joululomansa hän vietti Eksoten ambulanssissa.

Englantilainen Trixton May tiesi jo pienenä, että halusi työskennellä terveydenhuollossa. Yhdistyneessä kuningaskunnassa ensihoitaja voi työskennellä suhteellisen autonomisesti. Hän voi hoitaa ja lääkitä potilaita kentällä opiskeltuaan alaa kolme vuotta. Mayn mukaan mikään muu terveydenhuollon ammatti Yhdistyneessä kuningaskunnassa ei anna mahdollisuutta autonomiseen lääkitsemiseen, hoitamiseen ja jättämään kotiin potilaita ilman vanhemman lääkärin varmistusta. ”Tämän tuo ensihoitoon tietyn tyyppistä haastetta. Pystymme työskentelemään vapaammin, mutta meidän pitää myös osata ajatella kriittisesti tilanteissa, jotka ovat aikakriittisiä ja kaukana lämpimästä, puhtaasta ja auttavasta sairaalasta”, May sanoo.

Tulevaisuudessa hän toivoo voivansa työskennellä humanitaarisella sektorilla. ”Haluaisin oppia, miten terveydenhuolto toimii eri kulttuureissa ja maissa. Ensihoitajan tutkinto antaa tähän hyvän ensimmäisen ponnistuskiven.”

Trixton May tutustui suomalaiseen ensihoitoon Eksoten ambulansseissa. ”Haluaisin kiittää Katariinaa, Riittaa ja Maijaa sekä muita Parikkalan ja Ratakadun ensihoitajia, kun ottivat minut mukaan heidän työvuoroihinsa. Kiitos myös Dimitrille, joka käytti omaa aikaansa järjestäessään minut ambulanssiin tutustumaan sekä kuskasi minut työvuoroihin. On ollut ilo oppia häneltä niin sairaalan ulkopuolisesta akuuttihoidosta kuin suomalaisesta kulttuurista. Aikani meni nopeasti ja opin paljon myös suomalaisesta ensihoidosta, jonka toivon vieväni eteenpäin Plymouthin alueelle. On ollut iloa työskennellä esikuvien kanssa, kiitos!” May sanoo.

May opiskelee viimeistä vuotta Plymouthin yliopistossa. Pian hän valmistuu ensihoitajaksi.
Lue Systolesta 2/2022, miten Trixtonin vierailu Eksotessa sujui.

Teksti ja kuva Dimitri Lisitsyn