Sait keikan omaan matkapuhelimeesi. Voit myös ajaa sen kosketusnäytöllä varustetulla muulla älylaitteella. Kyseessä on alueesi erityispiirteet huomioiva mobiilisimulaattori.

Nykyään älylaitteella voi tehdä vaikka mitä. Kuvankäsittelysovelluksilla voi tehdä hauskoja meemejä, tarkistaa sään, kuunnella kirjoja, katsella elokuvia, varata matkoja ja hävittää vilpittömällä auttamistyöllä ansaittuja rahojaan ties mihin suuntaan. Ja sitten voi myös pelata. Alustan aluevaltaukset eivät tule loppumaan, sillä kohta sillä voi ajaa keikkaa ja oppia paremmaksi ensihoitajaksi.

 

Pelistä mobiilisimulaattoriksi

Vuonna 2015 Juha Upola ja Janne Halonen ideoivat ensihoitoaiheisen pelin, jonka he aikoivat valmistaa ensihoitaja amk:n opinnäytetyönä. Pitkän tarinan lyhyt versio menee suunnilleen niin, että ajatus lähti pikkuhiljaa toteutumaan, projektiin löytyi oikeat ihmiset, sen ympärille muodostettiin yritys ja melko aikaisessa vaiheessa luovuttiin ajatuksesta tehdä ensihoitopeli – kirkkaaksi johtotähdeksi nousi termi ”mobiilisimulaattori”. Systole tutustui projektiin ja tuotteeseen sen ollessa vielä hieman keskeneräinen. Siitä huolimatta mobiilisimulaattorin idea, laatu, helppokäyttöisyys ja potentiaali ilmenevät hyvin nopeasti.

 

Helppoa harjoittelua

Stay and Play -mobiilisimulaattorissa on tarkoituksenmukaisen yksinkertainen grafiikka ja valtaosa informaatiosta välitetään käyttäjälle teksteillä. Tekstin määrä on kuitenkin sopiva, eikä informaatiotulvan tunnetta pääse mielestäni syntymään.

Käyttäjä ohjaa kahden ensihoitajan työparia potilaan luona. Tehtävät tulevat meille tuttuun malliin, minkä lisäksi sovellus kertoo käyttäjälle etäisyydet eritasoisiin hoitolaitoksiin. Potilaan luona suoritetaan tutkimuksia valitsemalla ne toimenpidelistoilta. Pidin erityisesti siitä, että jokainen toimenpide vaatii tietyn määrän aikaa joko toiselta tai molemmilta ensihoitajilta. Näin välttyy perinteinen simulaatio-ongelma, jossa otetaan EKG, avataan suoniyhteys, vedetään lääkkeitä ruiskuihin ja tehdään neulatorakosenteesi 20 sekunnissa.

 

Tarkkaa palautetta

Potilaita voi ja pitää haastatella, ja haastattelun löydökset ilmenevät milloin vaan tarkistettavasta ensihoitokertomuksesta. Hoitoina on laaja repertoaari, eikä vain lääkkeitä. Mobiilisimulaattorissa voi myös konsultoida lääkäriä, hoidoille ilmenee vaste ja potilaan tila on dynaaminen. Jossain kohtaa stay and play -taktiikan pitää toki johtaa kuljetuspäätökseen, niin myös Stay and Play -mobiilisimulaattorissa. Ja koska Breathe Mobile Solutions pystyy luomaan lisää tehtäviä, ei tietenkään ole sanottua, etteikö sovelluksen nimestä huolimatta löytyisi myös tehtäviä, jossa olisi järkevää hoitaa potilasta ns. dieselillä. Suoritetun tehtävän jälkeen sovellus antaa käyttäjälle jopa yllättävän yksityiskohtaista palautetta siitä, miten käyttäjä suoriutui tehtävän eri osista.

Juha Upola ja Janne Halonen esittelevät Stay and play -mobiilisimulaattoria tableteiltaan.

Ei peli vaan oppimisväline

Alussa huomasin ”pelaavani” mobiilisimulaattoria väärin. Olen harrastanut tietokone-, konsoli- ja mobiilipelaamista kohta 40 vuotta, ja ehkä juuri siksi huomasin lähestyväni Stay and Play -sovellusta nimenomaan mobiilipelinä. Tehtävillä oli itse luomani kova paine suoriutua niistä ennen kaikkea nopeasti kuin olisin tähtäämässä jonkun kansainvälisen tuloslistan TOP10:iin. Näin ollen ensivaikutelma oli jopa hieman epäilevä, kunnes huomasin, että minun ei pitäisi lähestyä sovellusta pelinä, vaan nimenomaan nykyaikaisena oppimistyökaluna ja harjoitusvälineenä. Muutin ajattelutapaani gamerista ensihoitajaksi, ja johan muuttui niin vaikutelma kuin tuloksetkin.

 

Räätälöitynä alueiden mukaisiksi

Mobiilisovelluksen valmistaja Breathe Mobile Solutions suunnittelee myyvänsä sovellusta lisenssipohjaisena tuotteena eri palveluntuottajille (beta-versio ollut käytössä kahdella alueella). Sovelluksessa onkin ominaisuus, joka tekee siitä todella tehokkaan työkalun. Sovelluksen sisältö nimittäin räätälöidään vastaamaan lisenssin hankkivan organisaation hoito-ohjeita ja lääkevalikoimaa.

Sovelluksessa on valmiita tehtäviä, joista vastuulääkäri voi valita mieluisensa esim. tukemaan koulutuspäivien sisältöä. Sovelluskehittäjät ovat luvanneet ottaa vastaan myös toiveita, mikäli tietynlaisille tehtäville on tarvetta. Laitehankintoja ei tarvitse suorittaa, valtaosalla on jo sopiva älylaite taskussa ja mikäli ei, löytyy sopiva laite usein työpaikalta.

 

Hyvät edut

Korvaako Stay and Play -sovellus nykyään kovin suuressa suosiossa olevia perinteisiä simulaatioita? Mielestäni ei, eikä se sovelluskehittäjienkään mukaan ole tarkoitus.  Sovellus tuo kuitenkin mukanaan kaksi selvää etua: Henkilökunta voi harjoitella sovelluksella ennen simulaatioharjoituksia, jotta saisi niistä mahdollisimman paljon irti ja simulaatioita voi harjoitella periaatteessa milloin vain ja kuinka paljon tahansa.

Kirjoitushetkellä Breathe Mobile Solutions suunnittelee sovelluksen virallista julkaisua alkuvuodelle 2021.

 

Teksti Mats Stenström
Kuvat Mika Vallineva