Suomen Hämeenlinnassa pidetyistä Akuuttihoitopäivistä 2022 tehty semivertaisarvioitu randomselvitys (myöhemmin SVARS) on valmistunut. Aineisto kerättiin Systolen Instagram-tarinasta, joka analysoitiin retroperspiranttisen katselmuksen tavoin. Arviointia haittasi vahvistamaton protokolla, kesäloma ja joku muu, mikä?
Suomen Hämeenlinnassa järjestettiin Akuuttihoitopäivät, joka keräsi kahden päivän aikana paikalle mukavasti akuuttihoidon edustajia. Akuuttihoitopäivät oli järjestyksessä jo kolmas Hämeenlinnassa pidetty tapahtuma, aiempia kokoontumisajoja on pidetty Seinäjoella, Tallinnassa ja merellä.
Johannes Kärkkäinen puhui sydämen vajaatoiminnasta. Systole kysyi Instagramissa: Tuleeko sydämen vajaatoiminnan paheneminen kentällä vastaan? Päivittäin 16%, Viikoittain CPAP viritetään pöhöilyyn 13%, Kuukausittain pyyhitään Furesiksien pölyt 21%, Harventuneet hurjasti viimeisen 5 vuoden aikana 50%.
Ensihoitolääkäri Niko Neuvonen muistutti kuulijoita laskemaan hengitystaajuuden. Systole kysyi: Muistatko laskea hengitystaajuuden? Jokaisen potilaan kohdalla ja käytän aina koko 60 sekuntia 52%, Vakio 16 krt/min 26%, Joskus unohtuu ja sitten tulee sanomista Neuvoselta 22%.
SVARS ehdottaa jatkoselvityksen aiheeksi, että monennellako kerralla hengitystaajuus saadaan lopulta lasketuksi ja jääkö laskuprosessista laskijalleen aina hyvä omatunto. Toinen jatkotutkimus voitaisiin tehdä siitä, kumpi haittaa laskemista enemmän: potilaan puheripuli vai kollegan tekemä haastattelu?
Neuvonen puhui myös Non invasiivisesta ventilaatiosta (NIV), jonka aloittamalla potilas usein säästyy intubaatiolta. ”Sairaalan ulkopuolinen NIV on kyllä aika jees. Tykkään”, Neuvonen sanoo. Laite onkin otettu jo useassa paikassa myös ambulanssin kalustoon. Systole kysyy: Löytyykö teidän yksiköstänne NIV? Kyllä, Oxylogilla mennään 52%, Kyllä, Hamilton über alles 8%, Kyllä, joku muu, mutta en muista nimeä 4%, mennään perinteisellä CPAP -maskilla 28%.
Myös Akuuttihoitopäivillä pukkasi päälle lounasaika. Systole oli kiinnostunut: Jääkö töissä usein lounas syömättä? Kyllä, autossa on aina mukana hätänaposteltavat 75%, Ei, ehtii jopa kokata gourmet-lounaan työparille 25%. SVARS ehdottaa, että tehtäviltä, jotka ajetaan siten, että lounasta on piikitetty yli 2 tuntia, ei oteta vastaan minkäänlaisia asiakaspalautteita. Toinen vaihtoehto on, että lounaasta muodostetaan tehtävä, jonka varausaste määräytyy kellonajan mukaan.
Geriatrian professori Jouko Laurila luennoi iäkkään potilaan sekavuustiloista. Sairaalan sisällä osastosta riippuen 10-30% iäkkäistä potilaista kärsii deliriumista, teho-osastolla vastaava lukema on yli 50%. Systole kysyy: Oletko koskaan miettinyt muistisairaan potilaan hoitoa ja kuljetuspäätöstä pitäen mielessä deliriumin mahdollisuuden? Kyllä, en kuljeta herkästi, ellei ole pakko 73%, Ei ole tullut mieleenkään 27%.
Terveyskirjaston mukaan deliriumilla tarkoitetaan äkillistä sekavuustilaa ja aivojen vajaatoimintaa, jossa henkilön tajunnan taso, tarkkaavaisuus ja huomiokyky ovat heikentyneet. Deliriumille on ominaista, että se kehittyy lyhyessä ajassa, muutamasta tunnista yhteen vuorokauteen. Sekava henkilö ei kykene kohdistamaan huomiotaan yhteen asiaan, ja hänen ajattelunsa on järjestäytymätöntä ja puheensa harhailevaa. Hän saattaa tulkita ympäristön tapahtumat väärin, ja hänellä ilmenee aistinharhoja ja harhaluuloja. Myös uni-valverytmi sekä ajan ja paikan taju ovat usein häiriintyneet. SVARS toteaa oireiden kuulostavan tutuilta, aivan kuin ambulanssin käyttöaste olisi lipsahtanut liian korkeaksi.
Stay & Play on alun perin ensihoitajien opinnäytetyönä syntynyt idea mobiilisimulaattorista. Nyt ”peli” on käytössä. Se ei varsinaisesti ole peli, vaan itseopiskeluväline, jossa voidaan mobiililaitteen avulla ajaa keikkaa alueen hoitoprotokollien mukaisesti. Ja mobiilisimulaation jälkeen saa luonnollisesti palautteen, kuten tavallisenkin simulaatiosession jälkeen. Laitetta käytetään jo aktiivisesti ainakin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, jossa se on integroitu koulutuksiin. Myös Systolen Väsynyt lanssari Mats Stenström koeajoi tuotteen, joten aiheista on kerrottu Systolen sivuilla jo aiemmin. Systole kysyy: Haluaisitko sinäkin kokeilla? Olen jo kokeillut 34%, Todellakin, vaikuttaa kiinnostavalta 60%, Nää, liikaa äppejä jo puhelimessa 6%.
Työpajassa käytiin suurten verenvuotojen kimppuun. Sami Latosaaren rap voisi kuulostaa tältä:
verta jos puskee
täs on se kaava
muista pikku cee
ja pakkaa se haava
jou, jou, jou
ja load and go
Konsta Purolan kardioversiorastilla kannustettiin tekemään päätöksiä. Oletko muuten joutunut tahdistamaan kentällä, Systole kysyy? Kyllä! 32%, Ei ole vielä tullut vastaan 55%, En uskaltaisi, vaikka pitäisi 2%, McGyverinä teen oman deffan auton akusta 11%. SVARS pohtii, voisiko sydäntä käskyttää tahtiinsa kuin alokasta. Mielekkyyttä voisi hakea vaikkapa kivoista tahtimarssilauluista.
Päivi Karppinen muistuttaa hätäsynnytysrastilla, että synnytys on luonnollinen tapahtuma. SVARS yrittää pohtia, että mitä sitten, jos kaikki ei menekään niin kuin Strömsössä? Systole kysyy: Onko tullut koppeja kentällä? Kyllä olen napannut kopin tai kaksi 44%, Huh, ei onneksi 41%, Kaasua ja kohti sairaalaa. En jää odottelemaan 16%.
Markus Lyyra jutteli mukavia kapnometristä. Se on todella kätevä työkalu arvioitaessa elvytyksen ennustetta, painelun laatua ja traumapotilaan selviytymisennustetta. Työpajan pääteemana oli hengitystien hallinta, joten oli oiva paikka keskustella siitä, tuleeko ensihoitajan osata enää ollenkaan intubointia vai pitäisikö keskittyä älyttömän helppoon iGeliin? Systole kysyykin: Tulisiko lanssarin osata intuboida? Kyllä, putkitan vaikka silmät kiinni 27%, Ei, ei tuu tarpeeksi suoritteita kentällä 73%.
SVARS toteaa, että jos suoritusmääräperusteisesti ryhdyttäisiin pudottamaan ensihoitajan tekemiä toimia pois tehtävärepertuaarista, niin ambulanssit olisivat pian takaisin ”kolmen H:n hoitomallissa”. Mitkä toimenpiteet pitäisi tiputtaa seuraavaksi pois? Tai voitaisiinko ajatella, että toimenpidemäärä pysyisi vakiona eli aina kun otetaan uusi toimenpide käyttöön, pohdittaisiin, mikä käytössä olevista tiputetaan pois. ”Pohja se on miunki säkissäin” sanoi aikanaan jo Antero Rokka. Tuleeko ensihoitajan niksipankki koskaan täyteen?
Akuuttihoitopäivillä potkittiin Profile Vehiclesin uuden Volkkarin renkaita. Siinä oli sähköavusteiset paarit. Niitä on ollut tarjolla jo ainakin kymmenen vuotta, mutta ne eivät ole yleistyneet. Samalla ensihoitajien selät katkeilevat ja nivelet paukkuvat. Systole kysyy: Tulisiko sähköpaarien kuulua vakiovarustukseen? Kyllä, kantaminen on niin 80-lukua 72%, Ei, niiden ketkä eivät jaksa nostaa, pitäisi mennä salille 28%. SVARS pohtii, että hoituuko ergonomian puute riittävän isolla hälytysrahalla ja ylityökorvauksella.
Mikä on muuten paras ambulanssin alusta? Mersu 89%, Volkkari 5%, MAN 5%, Ford 1%.
Yö saapui Hämeenlinnaan. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun reportteri vietti yönsä niin sanotusti raitista ilmaa kuorsaillen. Sängystä oli tällä kertaa komea näkymä Katumajärvelle. Reportteri tiedustelikin Systolen IG-seuraajilta, että monenko tähden majoitus hänellä oli? 5 tähteä, 4 tähteä, 3 tähteä. Viimeinen vaihtoehto oli aavistuksen vihjaileva, siinä ehdotettiin, että reportterin tulisi pyytää palkankorotusta. SVARS ei jostain syystä julkaise tähän kysymykseen liittyviä tuloksia ja toivottaa reportterille onnea palkkaneuvotteluihin.
Geriatrian professori Jouko Laurila jatkoi luentoaan ikääntyneen sekavuudesta. On totta, että delirium:
- kaksinkertaistaa sairaalajakson pituuden
- lisää kuolleisuutta
- lisää pysyvää laitoshoitoa
- lisää loukkaantumisriskiä
- vaikeuttaa komplikaatioiden löytämistä
- vaikeuttaa post operatiivista hoitoa ja kuntoutusta
- raskas kokemus kaikille
Lääkärit tunnistavat noin 50% delirium-tapauksista ja hoitajat tunnistavat tapauksista alle 80%. Tunnistamista helpottaa CAM-testi (Confusion Assessment Method) ja 4AT.
- Äkillinen alku, vaihteleva oireiston kulku
- Tarkkaavaisuushäiriö
- Hajanainen ajattelu
- Poikkeava tajunnantaso
Delirium-diagnoosi on 1 ja 2 sekä 3 ja 4.
Systole kysyy: Mitä mieltä sinä olet iäkkäiden sekavuustilat -aiheesta? Tärkeä ja ajankohtainen aihe 86%, Liian vaikea aihe 5%, Opin jotain uutta! 10%.
Tanskalainen ensihoitaja Bench Jacobsen kertoi Tanskan ensihoitojärjestelmästä ja FOAMED-kulttuurista. Systole kysyy: Hyödynnätkö sinä FOAMED -järjestöjä ja -lähteitä? Kyllä aktiivinen FOAMED -aktivisti 30%, Ei oo oikee ehtiny 8%, Mikä on FOAMED? 62%.
FOAMED on vapaata, avointa ja ilmaista lääketieteen opetusta.
Neurokirurgian professori Ville Leinonen kertoi aivoverenvuotopotilaista ensihoidossa. Aivoinfarkti on selvästi yleisempi (75%) kuin aivoverenvuoto (25%). Toivotonkin aivokatastrofi voi olla potentiaalinen elinluovuttajia ja pelastaa siten elämän. Systole kysyy: Oletko sinä kuljettanut donoria? Kyllä 37%, Ensihoito kaipaisi tähän virallisen ohjeistuksen 49%, En 15%.
Mitä ihmettä, Madventures-starat Riku Rantala ja Tunna Milonoff tekevät Akuuttihoitopäivillä. Ehkä he skabaavat kivi, paperi, sakset -malliin, kumpi syö paistetut deffanlätkät Carbomix-shotilla. Ei sentään, teemana olikin erilaisuuden kohtaaminen.
Akuuttihoitopäivät päättyvät, oletko sinä mukana ensi vuonna? Aivan varmasti 18%, Pitää kysäistä johdolta lupa 68%, Nääh 14%.
Teksti Marko Partanen
Kuvat Dimitri Lisitsyn
Lähde: Lisitsyn, #APH2022 -Instagram-tarina, @systole_lehti -Instagram-tili, 2022
Tähän mennessä ilmestyneet muut Semivertaisarvioidut randomselvitykset: