Premium Medical Partner Rescue -yritys tarjoaa lääkinnällistä palvelua tapahtumanjärjestäjille. ”Monet järjestäjät ovat yllättyneet, kun esittelemme hoitotason valmiutemme. Samoin paikalliset ensihoitajat ovat kiitelleet, kun olemme hoitaneet potilaan tapahtumassa valmiiksi kuljetuskuntoon”, Mikko Anttonen sanoo.

Lahtelainen PMP Rescue -yritys perustettiin vuonna 2019 tapahtumanjärjestäjien toiveita mukaillen. He toivoivat, että paikalla oleva lääkinnällinen päivystys pystyisi auttamaan potilaita hieman perusensiapua enemmän”, yrityksen toinen omistaja Mikko Anttonen sanoo.

Hänen omistajapartnerinsa on Juha Marttila. Omistajien lisäksi firmassa on kaksi vakituista työntekijää. Yritys tarvitseekin mittavan sijaishenkilöringin, jotta sen neljä ambulanssia ja kolme taksia saadaan tarpeen tullen liikkeelle. Whatsapp-ryhmässä ja Nimenhuuto-sivulla onkin haastatteluhetkellä 237 hoitajaa ja 11 lääkäriä. Lisäksi yritys hakee jatkuvasti Työmarkkinatorilla sijaisia leipiinsä.

 

Täysin työllistetty

Melkein heti kun PMP Rescue perustettiin, maailma vaipui koronapandemian kouriin. Ei ollut tapahtumia, johon olisi tarvittu lääkinnällistä partneria. ”Silloinen liikevaihtomme tuli lähinnä taksiliikenteestä ja pärjäsimme, koska vakituista henkilöstöä oli vähän”, Anttonen sanoo.

Tänä kesänä kurssi on kääntynyt. Pelkästään kesä-heinäkuussa yritys on hoitanut 43 tapahtumaa, ja koko vuoden saldoksi ynnätään noin 150 tapahtumaa. Parhaimpana viikonloppuna olisi ollut tarve yhdeksälle ambulanssille, mutta koska tallista löytyy vain neljä, yritys joutui myymään eioota.

 

Tapahtumia joka lähtöön

Systole tapasi PMP Rescuen ensiapupäivystäjät omistaja Anttosen ja sijaisen Atso Tillgrenin Järvenpää Soi -tapahtumassa. Samaan aikaan yritys päivysti speedway-kilpailua Kaanaassa, Vesijettien SM-osakilpailua Kristiinassa ja Karting-kisassa Paimiossa. ”Varsahuutokauppa Ypäjällä on erikoisin tapahtuma, johon olen myynyt ensiapupalvelun”, Anttonen sanoo.

 

Pikku vaivoja

Kolmepäiväisen Järvenpää Soi -tapahtuman ensiaputeltalla kävi 50-60 avuntarvitsijaa. ”Uudet kengät hiersivät ja nilkat taittuivat”, Anttonen kuvailee tyypillisimpiä vaivoja. Tillgren työskenteli Järvenpää soi -festivaalissa kaksi päivää, sitä ennen hän on päivystänyt saman työnantajan leivissä Weekend festivaalissa. ”On hyvä, että tapahtumilta vaaditaan hoitovalmiutta, muuten nämä ihmiset lisäisivät päivystysten ruuhkaa entisestään. Pidimme juhlijoita juhlakunnossa mutta paikkailimme myös festarihenkilöstöä”, Tillgren sanoo.
Mitään vakavampaa Järvenpää soin festivaalialueella ei sattunut.

 

Yhteistyötä järjestyksenvalvonnan kanssa

Tillgren kertoo, että järjestyksenvalvonnassa oli osin tuttuja naamoja, mikä helpotti yhteistyötä. Asioiden sujuva hoitaminen vaati kimpassa tekemistä. Monesti PMP Rescuen päivystäjät saivatkin hälytyksen juuri järjestyksenvalvojilta, joita yleisön oli helpompi tavoittaa. Järvenpää soin ensiapua päivystettiin neljän hengen voimin, kun järjestyksenvalvonnassa oli monin verroin enemmän henkilöstöä.

 

PMP Rescuen Mikko Anttonen (vas) päivysti Atso Tillgrenin kanssa Järvenpää Soi -festivaalissa.

 

Apua myös alueen ulkopuolelle

Isoimmat ongelmat ilmenivät tapahtuma-alueeseen rajoittuvassa puistossa; tappeluita, traumoja ja tajuttomuuskohtauksia.

Vartijat, jotka vahtivat, ettei festivaalivieraita saavu aidan yli, pyysivät silloin tällöin PMP Rescuen apua myös aidan toiselle puolelle, puiston tapahtumiin. ”Pariin otteeseen menimme arvioimaan päihtyneen potilaan kuntoa myös poliisin pyynnöstä”, Anttonen kertoo.

 

Potilaskuljetuksia

PMP Rescue hoitaa myös potilaskuljetuksia, joita se saa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymältä. Tarvittaessa ensihoidon kenttäjohtaja ottaa yritykseen yhteyttä ja tarjoaa tehtävää hoidettavaksi. Pyynnöt ajoittuvat usein viikonloppuihin, jolloin se tarkoittaa monesti sitä, että yrittäjän on liikahdettava itse. Sopimus hyvinvointiyhtymän kanssa on avoin. Jos yritys ei saakaan yksikköä liikkeelle, menee tehtävä seuraavalle yrittäjälle. ”Vapaapäiviä ei ole paljon ehtinyt viettää”, Anttonen naurahtaa.

 

Turvapuhelinpäivystystä

PMP Rescue hoitaa Päijät-Hämeen alueella myös turvapuhelinpäivystyksiä. Tillgren sai tehtävään perehdytyksen ja aloitti päivystysrupeaman äskettäin. Yrityksen keikkalaisena hän on työskennellyt tämän kesän ajan. ”Saan keikkoja suoraan soitoilla ja tekstiviesteillä sekä seuraan Nimenhuuto-sivua, jonne keikat tulevat. Siellä on helppo käydä merkitsemässä, jos pystyy lähtemään keikalle.”

 

Näköpiirissä laajentuminen

Anttonen kuvailee tulevaisuuden näkymiä hyviksi. ”Mietimme syksyn mittaan, laajennammeko toimintaamme. Suunnitelmissa on Päijät-Hämeen alueella aloitettava kotihoito, mikä tarkoittaa myös sitä, että palkkaamme vakituista henkilöstöä lisää.”

Yritys on pohtinut myös rakentavansa kuorma-auton päällä liikkuvan ensiapuhuoneen. ”Joissakin tapahtumissa ensiaputilat eivät ole olleet sitä, mitä meille on luvattu”, Anttonen perustelee.

 

Teksti ja kuva Marko Partanen