Pandemioiden ja ambulanssiyritysten kurimuksen keskeltä kuuluu kummia. Näinä aikoina on totuttu, että yritykset lopettelevat toimintaansa. Uudenmaan Sairasautokeskus Oy tekee ilahduttavan poikkeuksen, se on juuri saanut luvan kolme sairaankuljetusyksikköä kattavalle toiminnalleen.

Uudenmaan Sairasautokeskus Oy:n toiminta sai anomansa toimiluvan amerikkalaisena 911-päivänä 11. syyskuuta. ”Olemme huomanneet, että Uudenmaan alueen markkinoilla on tilaa yritykselle, joka asettuu joustavasti ensihoito-organisaatioiden ja kilpailutettujen sopimuskuljetusten väliin”, Sairasautokeskuksen toimitusjohtaja-sairaankuljettaja Ari Vatanen sanoo.

Hänen näkemyksensä mukaan yritykselle tulevat keikat ovat niitä, jotka eivät kuulu ensihoito-organisaatioiden tontille ja toisaalta niitä, joita ei voi kilpailuttaa. Talousjohtaja-sairaankuljettaja Jussi Snellman täsmentää, että toiminta tulee asettumaan paaritaksin ja ensihoidon väliin.

 

Sairasautokeskuksen viidellä osakkaalla on liki 110 vuoden työkokemus kaikenlaisista ensihoitotöistä, mutta enää he eivät tee varsinaista ensihoitoa. Jokaisella osakkaalla onkin johtaja-tittelin lisäksi myös sairaankuljettaja-titteli. ”Haluamme profiloitua vanhoina kunnon sairaankuljettajina. Tutkimme toki potilaat, teemme tehtävän kartoituksen ja terveydentilan määrityksen normaalisti ja panostamme hyvään asiakaspalveluun”, Vatanen sanoo. Jos potilaan tila edellyttää lääkkeellistä hoitoa tai ensihoitopalvelua, Sairasautokeskuksen sairaankuljettajat soittavat 112.

Tuusulassa olevan tallin ovet alkavat käydä maanantaina 14.9.2020 kello 9.00. Yksi sairaankuljetusyksikkö päivystää 24/7, toinen päivystää päiväajan ja kolmas miehitetään tarvittaessa. Vatasen ja Snellmanin lisäksi yrityksen osakkaita ovat Henri MuukkonenSebastian Granfors ja Ville Toivonen. Aiheesta lisää Systolessa 5/2020.

 

TEKSTI JA KUVAT MARKO PARTANEN