Kaikki tuntevat sanonnan ”kuin apteekinhyllyltä.” Mutta harva tietää, mitä hyllyjen takana tapahtuu. Koska asiaa on usein kysytty, sairaalafarmaseutit Hanna-Kaisa Luukkonen ja Siiri Heino päättivät perustaa Instagram- ja TikTok-tilit. Niillä tehdään sairaala-apteekin arkea tutuksi.

TikTokissa ja Instagramissa on tili nimeltä Hospitalpharmacists, jonka takaa löytyy sairaalafarmaseutit Hanna-Kaisa Luukkonen ja Siiri Heino eli Hannis & Siiri, kuten somessa on singneerattu.

Monet ovat kyselleetkin: Mikä se sairaala-apteekki on ja mitä siellä tehdään? Aiheesta ei löydy kovin paljon tietoa juuri mistään, ja alan opinnoissakin sairaalafarmasian kurssit olivat valinnaisia. Tästä syntyi idea Hospitalpharmacists-sometileistä, joihin asian rinnalle haluttiin myös jotain hauskaa. ”Pari viikkoa mietimme, miten saamme asian ja hassuttelun samaan pakettiin. Halusimme tuoda sairaalafarmasiaa esille nykyaikaisesti”, Hannis ja Siiri kertovat.

 

Yli miljoona näyttökertaa

Naiset ovat onnistuneet, sillä suosituinta TikTok-videota on katseltu yli 1,1 miljoonaa kertaa. Siinä Hanniksella ja Siirillä on käynnissä työvaatteiden arvonta. Jotkut videot valmistuvat minuuteissa, mutta yleensä niitä suunnitellaan pitempään. Usein videoihin luodaankin jonkin näköinen käsikirjoitus. Sairaalafarmaseuttisomettelu tehdään vapaa-ajalla tai tauoilla.

 

Somepositiivista

TikTokissa sisältö on pääasiassa hassuttelua, Instagramissa linja on asiallisempi. Molemmilla alustoilla näkyy video- ja kuvamateriaalia sieltä, mihin tavallisella pulliaisella, eikä oikeastaan kaikilla hoitoväenkään edustajilla ole asiaa – Savonlinnan keskussairaalan sairaala-apteekin syövereistä. ”Työnantajamme (Itä-Savon sairaanhoitopiiri) on ottanut meidän somen hyvin vastaan. Sosteri on kannustava ja todella somepositiivinen”, Hannis ja Siiri kertovat.

 

Ideat eivät lopu, aika on kortilla

Jatkoa näyttää piisaavan. Siiri sanookin, että: ”Ideoita on paljon, kun vain olisi aikaa toteuttaa.” Ensimmäinen video valmistui viime huhtikuun alussa, jonka jälkeen postauksia on syntynyt mukavalla tahdilla.

Hyvä palaute ruokkii toimintaa. ”Teimme videon liittyen sytostaattien käyttökuntoon saattamiseen, ja saimme sydäntälämmittävää palautetta: teette arvokasta työtä, olen itsekin saanut sytostaattihoitoja.” Hannis ja Siiri ovatkin yllättyneitä, miten laaja skaala erilaisia ihmisiä katsovat heidän videoitaan. Sairaalafarmaseuteilta on myös pyydetty videoita ja Instagram-julkaisuja eri teemoilla. Systolen haastattelupyyntö oli lajissaan ensimmäinen, eikä niin ikään mikään odotettu käänne.

 

Neljä erilaista päivävuoroa

Siiri ja Hannis tekevät neljää erilaista päivävuoroa: lääketoimitus, annosjakelu, sytostaattien käyttökuntoon saattaminen ja lääkevalmistus. Yhtä vuoroa tehdään aina viikon ajan, jonka jälkeen työtehtävä vaihtuu. ”Mielenkiintoisinta työssä onkin juuri työtehtävien monipuolisuus ja mahdollisuus tehdä yhteistyötä moniammatillisesti”, Siiri sanoo. Somenaisten lisäksi Savonlinnan keskussairaalan sairaala-apteekissa työskentelee viisi muuta farmaseuttia.

 

Toimituksia Itä-Savon alueelle

Lääketoimitusvuorolla farmaseutti vastaa lääkkeiden toimituksesta Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueelle. Lääketoimitusfarmaseutti toimittaa osastoille ja eri yksiköihin niin liuokset ja täydennysravintovalmisteet kuin adrenaliinit ja Carbomixitkin.

 

Tarkkaa työtä puhdastiloissa

Annosjakeluvuorossa potilaiden lääkkeet jaetaan pieniin annosjakelupusseihin. Pääsääntöisesti annospussit jaellaan 3–7 vuorokaudeksi. Työ on hyvin aikataulutettua johtuen kuljetusaikatauluista. Koneellinen annosjakelu tehdään puhdastilassa, jonka olosuhteita, kuten lämpötilaa, painetta ja partikkeleita kontrolloidaan. Valmistautumisen puhdastilatyöskentelyyn sairaalafarmaseutti aloittaa jo edellisenä iltana kotonaan peseytymällä. Tämän jälkeen meikkiä, hiustuotteita ja tuoksuja ei tulisi käyttää. Kynnet pidetään lyhyinä eikä niitä saa lakata.

 

Laboratorio-olosuhteissa

Sytostaatti- ja lääkevalmistusvuoroissa työskennellään laboratoriossa. Eräs töistä on saattaa solunsalpaajat käyttökuntoon, yleisemmin ne säilyvät käyttökelpoisina vain vähän aikaa, 45 minuutista kahteen vuorokauteen. Valmiit potilaskohtaiset annokset lähtevätkin nopeasti alueelle jakoon. Lääkevalmistuslaboratorio on oma erillinen tilansa, siellä valmistetaan muun muassa kipukasetteja ja -ruiskuja, silmäinjektioita ja käsidesiä.

 

Farmaseutin hälytystehtävä

Sairaala-apteekki tekee yhteistyötä osastojen ja yksiköiden kanssa. Joskus farmaseutillekin voi tulla hälytys, vaikka kesken ruokatauon. ”Osastolta voi tulla hyvinkin kiireellinen pyyntö, että kivuista kärsivälle potilaalle tarvitaan lääkekasetti pikaisesti. Silloin teemme työkavereiden kanssa yhteistyötä: kun valmistusfarmaseutti lähtee pukeutumaan puhdastila-asuun, toinen ottaa sillä aikaa valmistuseräpöytäkirjan ja kolmas auttaa tavaroiden desinfioinnissa laboratoriota varten. Näin lääke saadaan valmistettua ja toimitettua mahdollisimman nopeasti potilaalle”, sairaalafarmaseutit kertovat.

 

Ensihoidon erikoinen valikoima

Ensihoidon lääkevalikoimaa Siiri ja Hannis pitävät muista osastoista ja yksiköistä poikkeavana. Tilausmäärät ovat pienempiä ja isoja pakkauksia saatetaan jakaa pienemmiksi. Pääasiassa ensihoitoon toimitetaan i.v.-lääkkeitä, kun taas vuodeosastoilla käytetään paljon suun kautta otettavia tabletteja, kuten kolesterolilääkkeitä. ”Punainen Cyanokit kimaltelee auringonvaloa vasten kauniisti. Sitä ei ensihoidon lisäksi juurikaan muualle toimiteta.” Hannis kuvailee.

 

@hospitalpharmacists

 

TEKSTI MARKO PARTANEN
KUVAT DIMITRI LISITSYN

Juttu on julkaistu Systolessa 5/2020