KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Ensihoitaja Paul Eskelinen lähti Ruotsiin ja Falckille hakemaan parempaa palkkaa,
työaikaa ja kohtelua. ”Asiat ovat parantuneet ja olen kokenut olevani tervetullut.”

Paul Eskelinen on saanut Etelä-Tukholmassa operoivalta Falckilta sitä, mitä lähti lahden takaa hakemaankin. Suomessa häntä kyllästytti, kun työvuorolistat saatettiin laatia heikoimmillaan vain kolmeksi viikoksi eteenpäin, eikä niihin itse voinut juurikaan vaikuttaa. Falckilla Eskelinen saa listat 16 viikoksi eteenpäin ja hän voi itse suunnitella työaikansa. ”Ennen listan tekoa katson milloin pojan lätkäpelit, tytön voimistelukisat ja perheen muut menot ovat, enkä ota siihen töitä ollenkaan.”

Kun Eskelinen naputtelee työvuorotoiveensa Falckin tietojärjestelmään, tärkeintä on, että listaan kuuluvat työtunnit täyttyvät. ”Halutessani voin tehdä 24 tunnin työvuoroja tai vaikka pelkkiä päivävuoroja. Jos teen 16 viikon aikana yli 30% yötöitä, saan hyvityksenä työajan vähennystä neljä tuntia viikossa.” Eskelinen rytmittää työnsä siten, että hän tekee viikossa tuplamäärän töitä, jonka jälkeen hän palaa viikoksi perheensä luo Suomeen. Ruotsissa ollessaan hän asuu Falckin upouudessa vuokra-asunnossa kahden työkaverinsa kanssa. Palkka on kohentunut lähes 1300 eurolla kuukaudessa.

 

Kaikki halusivat halata

Eskelinen otettiin Falckilla hyvin vastaan. ”Monet tulivat juttelemaan ja uudestaan nähdessään halusivat halata, myös miehet, mikä näin suomalaisena tuntui vähän ihmeelliseltäkin.” Palkallinen perehdytys kesti kuusi viikkoa, niistä kaksi tehtiin työharjoitteluna kentällä. ”Ruotsin elvytysneuvoston mukaiset aikuisen ja lapsen hoitoelvytyskurssit Suur-Tukholman ambulanssisairaanhoidon koulutuskeskuksessa olivat todella positiivien yllätys.”

 

Poikkeavuuksista kerrottiin heti

Jokaisessa Tukholman ambulanssissa on yksi erikoissairaanhoitaja mutta hänellä ei tarvitse olla ensihoidon tutkintoa. Hoitotasolla aloittaessaan työntekijät perehdytetään työhön ”Järjestelmän poikkeavuuksista kerrottiin minulle heti rekrytointivaiheessa, eikä siitä haluttu antaa mitään siloteltua kuvaa.”

Töitä on paljon ja potilaat on kuljetettava sairaalaan aina kun he niin haluavat. Yksikkö ei välttämättä ehdi asemalle kuin vaatteiden vaihtoon. Eväät kulkevat auton matkassa ja niitä syödään sairaaloiden taukotiloissa, joissa tavataan eri palveluntuottajien kollegoja, mikä lisää yhteisöllisyyttä.

”Täällä työvuoro sisältää kaikenlaisia tehtäviä. Jotkut tehtävät koettelevat motivaatiota mutta jokaisessa vuorossa on myös niitä tehtäviä, mitkä haastavat ammattitaidon. Monissa työvuoroissa olen kokenut saavani ottaa enemmän vastuuta, mitä suomalaisilla keikoilla saisin. Sairaalasiirtoja yksikölleni osuu vain harvakseltaan.” Eskelinen kertoo viihtyneensä Falckilla hyvin.

 

Diskuteerataan

Diskuteeraaminenkin on tullut jo tutuksi. Pienetkin asiat halutaan pohtia yhdessä ja löytää niille konsensus. Eskelinen arvelee, että jotakuta diskuteeraaminen saattaa jopa hermostuttaa mutta siitä löytyy ilman muuta hyvääkin. ”Siinä ihminen kokee tulevansa kuulluksi ja huomioonotetuksi, tavallaan siinä haetaan kaikille hyvää ratkaisua.”

Ota yhteyttä: sofia.strid (a) falck.com
+46733120785