Istumme lukemattomien tähtien alla Pihkapirtin nuotiopaikalla. Taustalla kuuluu naurua, saunakeskustelua ja nuotion rätinää. Tunnelma on onnellinen ja helpottunut, sillä ensimmäinen Olhava Emergency Medicine Camp (Olhava EMC) on saatu onnistuneesti päätökseen.

Olhava EMC on kahden päivän akuuttilääketieteeseen – ja akuuttihoitotieteeseen suuntautunut toiminnallinen leiri, joka järjestetään Repoveden Kansallispuistossa. Leirissä kurssilaiset pääsevät kuuntelemaan luentoja, harjoittelemaan erilaisia simulaatioita sekä nauttimaan aktiviteeteistä kuten kalliokiipeilystä ja melonnasta.

Kurssin taustalla häärivät Kalle Kinnunen ja Johannes Kärkkäinen Kymenlaakson Laatupäivystys Oy:stä. Kinnunen on sairaanhoitajataustainen koulutusasiantuntija ja Kärkkäinen on lääkäri ja yksi yrityksen omistajista.

 

Kalle Kinnunen toimi Olhava EMC -leirin toisena pääjärjestäjänä.

Kalle Kinnunen toimi Johannes Kärkkäisen kanssa tapahtuman päävetäjänä. Ilman heitä ja yhteistyökumppaneita tapahtumaa ei olisi ollut olemassa.

 

Näin Olhava EMC sai alkunsa

Johannes Kärkkäinen on retkeillyt ja kiipeillyt Repovedellä 90-luvulta alkaen ja järjestänyt aiemmin paikalla kiipeilyopastusta ja kursseja. Lisäksi mies on pähkähullu visionääri ja pitää kaikenlaisten päähänpistojen toteuttamisesta. Laatupäivystyksessä Johannes vastaa muun muassa yrityksen lääkärityövoimasta Pohjois-Kymen sairaalassa ja siten terveydenhuollon koulutustapahtuman järkkääminen Kouvolassa tuntui hänestä luontevalta. Olhava EMC:n idea ei ole ainoastaan olla koulutustapahtuma, vaan mahdollistaa osallistujille myös kokonaisvaltainen luontoelämys ammattioppaiden johdolla.

”Repovesi on haastava paikka vakavasti loukkaantuneen ihmisen ensihoidon ja kuljetuksen näkökulmasta. Olhava EMC:ssä Kärkkäinen lähti kehittämään ideaa koko alueen turvallisuutta sekä viranomaisyhteistyötä parantavaksi tapahtumaksi ja sai höynäytettyä minut mukaan”, Kinnunen sanoo.

Idean kypsyttyä muutaman vuoden ajan Kärkkäisen päässä tehtiin ensimmäiset konkreettiset toimet tapahtuman järjestämiseksi varaamalla majoitteet syksyllä 2020. ”Kouluttajien kontaktointi aloitettiin keväällä 2021 ja alkukesästä alettiin tehdä Olhavan tapahtumaa kokopäiväisesti. Hieman myöhässä olimme, mutta onneksi oli hyvä moniammatillinen tiimi tekemässä aina kurssin kouluttajista media-ammattilaisiin!”, muistelee Kinnunen.

 

Olhava EMC -leirin osallistujat ja vetäjät.

Ensimmäinen Olhava EMC on paketissa ja kurssilaiset ovat tyytyväisiä opetukseen ja kokemukseen. Nähdään ensivuonna 20-23.9.2022.

Kansallispuistot ovat haastavia

Repovedellä vakavasti loukkaantuneen retkeilijän evakuointi on monesti helpointa joko veneellä tai helikopterilla. Olhava EMC:ssä harjoiteltiinkin niin maa-, vesi- kuin ilmakuljetustakin. Kansallispuisto ei haasta pelkästään pelastusviranomaisia, vaan iso maastoharjoitus lisää vaikeuskerrointa myös kurssin järjestäjille. Kurssin aikana liikkuminen alueella tapahtui jalan. Autoja sai käyttää vain Metsähallituksen erityisluvalla. Tämä toi oman lisämausteensa kurssin järjestämiseen esimerkiksi muonituksen ja siirtymisten näkökulmasta. ”Lisäksi paikka asetti monia muita haasteita, kuten virve-, radio- tai matkapuhelinten kuulumattomuus valtaosassa alueesta”, Kinnunen kertoo.

Rajavartiolaitoksen helikopteri teki pelastusnäytöksen Olhava EMC -leirillä.

Rajavartiolaitoksen kanssa tehtiin yhteistyötä ja evakuoitiin potilaita vaikeasta paikasta Olahavavuoren kiipeilypaikalta.

Osallistujia ympäri Suomen

Kolmenkymmenen henkilön kurssi oli loppuunmyyty. Kurssilaisista vajaa puolet olivat lääkäreitä ja loput koostuivat ensihoitajista, sairaanhoitajista, ensihoitaja-pintapelastajista ja pelastajista. ”Kurssilaisten mukana ryhmissä ja tärkeässä roolissa oli myös kahdeksan XAMK:n ensihoitajaopiskelijaa, jotka toimivat myös maalihenkilöinä”, Kinnunen kiittelee.

Henkilökuntaa kurssilla oli hieman yli kolmekymmentä. Se koostui kouluttajista, kiipeily- melonta- ja pyöräilyoppaista, mediatiimistä, kurssin johdosta, muonituksesta, logistiikasta ja yhteistyötahoista.

 

Leiriläiset pääsivät myös kokeilemaan reitkeilyaktiviteetteja.

Osallistujat pääsivät myös kokeilemaan polkupyöräilyä, kiipeilyä ja melontaa mahtavien oppaiden avustuksella.

 

Onnistumisia riitti

Kinnunen on erittäin tyytyväinen kurssin onnistumiseen. Osallistujilta kerätystä palautteesta kurssi arvioitiin arvosanoin 4.8/5. Myös paikalliset viranomaiset pääsivät vaihtamaan ajatuksia ja syventämään kurssilaisten tietoisuutta eri toimijoiden rooleista alueella ja yleisemminkin. ”Tapahtumassa syntyi sekä henkilökunnalle että kurssilaisille luottavainen, turvallinen sekä osallistava ilmapiirin, jossa kaikki ponnistelevat yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Se oli järjestäjänä hienoa nähdä. Tämä mahdollisti parhaan mahdollisen oppimistuloksen ja myös onnistumisen kurssin tavoitteissa.”, miettii Kinnunen. “Kurssi oli mielestämme menestys, vaikka euroja menikin enemmän kuin tuli!”, Kinnunen täsmentää.

Leirillä harjooiteltiin vammapotilaan tiutkimista ja hoitoa luonnonoloissa.

Timo Jama toimi myös kouluttajana kiipeilyrastilla ja vastasi vammapotilaan tutkimisesta ja neulatorakosenteesin koulutuksesta.

Leirin halutaan jatkuvan

Järjestäjien tavoite on kuitenkin järjestää kurssi myös ensi syksynä, ehkäpä kysymykseen tulee myös sisartapahtuma Lapissa.

“Jatkossa kurssia edeltävästi pidetään yhden päivän etäseminaari. Se on erillinen kokonaisuutensa, jossa käsitellään syventävästi ensi- ja akuuttihoitoon liittyviä aiheita. Luennoille voi osallistua kuka vain, mutta sen suorittamista edellytetään itse Emergency Medicine Camp:lle.” Kinnunen paljastaa.

Kurssillaiset suosittelevat leiriä kaikille. Monet olisivat tulossa sille myös heti uudestaan. “Mikäli haluat oppia uutta tai syventää osaamistasi ensihoidon ja akuutin aloilla, tämä kurssi antaa sinulle varmasti paljon. Eräkokemuksesta on hyötyä, sillä kurssin olosuhteet voivat olla kokemattomalle vaativat”, lisää Kinnunen.

Leirillä harjoitetiin hypotermisen potilaan hoitoa.

Markus Lyyra ja Dimitri Lisitsyn kouluttivat hypotermisen potilaan elvytyksestä ja hoidosta melontarastilla.

Kurssilaisten palautteet ripoteltuna kuvateksteiksi

“Olen vaikuttunut. Simulaatio-oppiminen on ihan parasta ja sitten kun se toteutetaan luonnossa niin se on näköjään vielä parempaa.”

“Toivon todella että järjestäjät ymmärtävät minkälainen kultakimpale tällainen koulutuskonsepti on. Ja tämä oli ensimmäiseksi kerraksi uskomattoman hyvin järjestetty! Ilmoittaudun uudelleen ihan varmasti. Rasti aiheet ja aktiviteetit olivat sopivia ja ne kannattanee toteuttaa näin jokaiselle jotain -tasoisina.” (Ryhmäkoot olivat sopivia. Olisikohan tästä kansainvälisesti myytäväksi koulutuspaketiksi? Lienee ilmiselvää että tämä setti Lapissa olisi ihan saakelin hieno juttu!)

“Yleiset järjestelyt olivat hyvin organisoidut. Vaikka kyseessä oli ensimmäinen tapahtuma ei se näkynyt toiminnassa missään vaiheessa”

”Erittäin hyvä kurssi ja mieleeni jäi käytännössä pelkästään positiivista kurssin jälkeen! Kurssista jäi käteen paljon oppia, innostusta ja motivaatiota mukaanvietäväksi omiin töihin.”

”Älkää muuttaako mitään!”

“Vuosien tai vuosikymmenten aikana olen osallistunut todella moniin koulutuksiin, leireihin tai opintopäiviin, mutta tämä oli yksinkertaisesti paras ikinä.”

 

LLeiriläiset pääsivät halutessaan myös melomaan.

Leiriaktiviteettina oli myös melontaa.

“Aivan käsittämättömän hyvin toimiva kokonaisuus! Kurssin organisointi priimaa, niin huolto- kuin koulutus- ja aktiviteettipuolellakin! Tuun ens vuonna uusiks, koittakaapa estää.”

“Hyvä ja opettavainen kokonaisuus! Kurssiporukka oli mahtavaa ja ryhmän yhteishenki löytyi pian. Kurssi avarsi kokonaiskuvaa yhteistyöstä eri toimijoiden ja eri alan osaajien kanssa. Lisäksi tuli useita harrastusvinkkejä.. Vaikka kyseessä oli pilottikoulutus, järjestely oli hyvä ja toimiva ja pieniäkin asioita oli huomioitu.”

“Rasteilla tuli hyvää keskustelua, kun ryhmissä moniammatillista porukkaa. Oli kyllä hyvällä tavalla uuvuttavat päivät – nyt tähän vastatessa mietin, oliko kuitenkin liikaa juttuja, kun joidenkin juttujen kohdalla kelasin, että mikä tää oli.”

“Loistava paikkana, ei oisi samaa settiä välttämättä jaksanut koulutustiloissa yhtä innolla. Veti mehut pois kurssi. Väsynyt ja onnellinen”

“Ennakkoon vähän jännitin, miten perustason pelastaja pärjää ”viisaampien” joukossa. Mutta hyvin sujui kaikki, rastit eivät olleet lääketieteellisesti liian haastavia ja porukka toimi hienosti yhteen taustoista riippumatta. Suosittelen jatkossa markkinoimaan vastaavaa koulutusta myös pelastuslaitoksille!”

“Kurssi oli hyvä päänavaus. Simulaatiot olivat loistavia ja aiheet sopivat varsinkin meille Vartiolentolaivueen ensihoitajille. Olhava on hyvä paikka ja jos intoa piisaa niin vastaavia voi järjestää talvella ja erilaisissa ympäristöissä. Kouluttajille suuri kiitos! Hyvin te veditte.”

 

Pleuratreenin laittoa.

Olhava EMC 2021:ssä mukana

  • Kymenlaakson Laatupäivystys Oy
  • Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote
  • Kymenlaakson pelastuslaitos KYMPE
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK
  • Rajavartiolaitos
  • Finn’Em ry
  • Metsähallitus
  • KarlStorz.

 

Teksti ja kuvat Dimitri Lisitsyn

Lisää Olhava EMC -tarinaa Systolessa 6/2021

Katso kurssin fiilistelyjä tästä!