Ensihoidon asiakkailla tuntuu olevan kestomyyttejä. Ne nousevat keskusteluun kerta ja vuosi toisensa jälkeen. Omalla humoristisella tavallaan asioiden kimppuun käydään tuoreessa ohjelmasarjassa Ensihoitomyytinmurtajat. Systole katsoi ennakkoon ensimmäisen jakson.

Voiko nainen ajaa ambulanssia? Pääseekö ambulanssilla jonon ohi sairaalaan? Miksi tilataan Kelataksi, vaikka ambulanssi menee kuitenkin paluumatkallaan sairaalan ohi? Muun muassa näitä ja muita myyttejä murretaan Jami Hynämiehen ja Aatami Saviksen isännöimässä Ensihoitomyytinmurtajat-ohjelmassa. ”Tämä on kansalaisvalistusta, mikä on ensihoidon työtä”, Hynämies toteaa kovin suorasti ollakseen ilmoittamansa kokonaisfilosofinen pohtija.

Ensihoitomyytinmurtajat käynnistyy alkuräjähdyksellä, jota seuraa kysymyksenasettelu. Vinosti päähän asetellun lippalakin ja kirurgisen maskin suojista vähän mutta asiaa jutteleva Hynämies ja selvästi puheripuliaamman oloinen Savis lähestyy ongelmaa faktaperusteisesti ja lopulta ratkaisee sen. ”Myyttimme ovat kaikille ensihoitajille tuttuja, ne ovat kysymyksiä, joihin jokainen ensihoitaja on vastannut jo moneen kertaan. Silti niiden kysely ei tunnu loppuvan. Jos näiden ohjelmien avulla voimme vähentää edes pari kysymystä sieltä täältä, olemme onnistuneet”, Savis sanoo.

Ensihoitomyytinmurtajien ensimmäinen tuotantokausi on kuuden jakson mittainen. Kaikki myytit ovat saaneet alkunsa Eksoten asiakkaiden somessa esittämistä kysymyksistä. Ensimmäinen myytti pannaan pakettiin myllätyn työpöydän takaa selvin sanankääntein. ”Tulevissa jaksoissa irrotellaan kumipyörillä ja potkureilla mutta emme räjäytä tai ammu mitään”, Hynämies summaa.

Uuden tuotantokauden tekeminen saattaa hyvinkin alkaa tai jäädä alkamatta. Se riippuu paljon jo tehdyn tuotantokauden aiheuttamasta keskustelusta ja tuottamista uusista aiheista, myytinmurtajat sanovat. Savis ehdottaakin, että vaikka nyt tehdyt Ensihoitomyytinmurtajat ovat Eksoten tekemiä, niitä kannattaa jakaa muuallakin, sillä dilemmat ovat universaaleja. ”Niitä on aiemmin yritetty selittää vakavalla naamalla. Koska samat kysymykset toistuvat edelleen, koitamme selittää niitä nyt pieni virne päällä”, Savis sanoo.

Hymy onkin herkässä, sillä Eksoten sometiimin tuotannossa on hyvä fiilis ja niin sanotusti kotiasiat kunnossa. Ensimmäinen Ensihoitomyytinmurtaajat-jakso julkaistaan lauantaina 21.11.2020, kun kello lyö iltapäivällä tasan yksi. Pysykää Eksoten somekanavilla!

TEKSTI MARKO PARTANEN
KUVAT EKSOTEN SOMETIIMI