Ensihoitolääkäri Ari Kinnunen ja hänen lempinimensä, ”Kalma”, ovat tulleet alallamme tutuiksi. 80- ja 90-luvuilla hän tuntui olevan usein paikalla, kun jotain merkittävää tapahtui. Kinnunen muistelee uraansa teoksessaan Lääkäri nimeltä Kalma. Kirja ilmestyy kuluvan vuoden aikana.

Ensihoitajien ja hätäkeskuspäivystäjien kouluttaminen, hälytyskoodit, elvytyskoulutus, ambulanssilääkäripäivystys, lääkärihelikopteri ja ensihoidon suomenkielinen oppikirja, ovat nykyään itsestäänselvyyksiä. Ari Kinnusella oli niissä kaikissa roolinsa, kun asiat käynnistyivät tai ne menivät harppoen eteenpäin.

”En ole koskaan pitänyt päiväkirjaa. Tekstit kirjaan olen kirjoittanut viime ja tänä vuonna”, Kinnunen sanoo. Teoksessa puhutaan paljon elvytyksestä, joka Kinnusen mukaan oli 80-luvulla muotia. Siten nykyään voidaankin hyvällä syyllä todeta, että: ”Vanhassa vara parempi.” 80-luvullakin puhuttiin jo painelun taajuudesta ja syvyydestä.

Puhuvien defibrillaattorien saamista yksiköihin Kinnunen kuvaa pienimuotoiseksi vallankumoukseksi. Nykyään laitteen puuttuminen olisi pöyristyttävää.

Kun Kinnunen koulutti, hän asetti tekemisen teorian edelle ja pyrki esittämään asiat mahdollisimman yksinkertaisesti. Asia käy ilmi kirjastakin, jossa intubaatiotuubi on henkitorveen asetettava muoviputki ja defibrillointi tapahtuu tasavirtasähköiskuja rintakehän läpi antaen. Sen vuoksi kirja sopii kaikille asiasta kiinnostuneille. Siinä ei ole yhtään sanaa, jota kuka tahansa lukija ei voisi ymmärtää.

Kirjan kustantaa Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy. Kerromme näillä verkkosivuilla, kun kirja ilmestyy.

 

TEKSTI MARKO PARTANEN
KUVA HELSINGIN PELASTUSLAITOS