Olen, Jari Kanninen, iisalmelainen pizzahullu ja sairas automyyjä, monille suomen ambulanssihankinnoissa mukana olleille varmasti tuttu kasvo. Työskentelen Profile Vehicles Oy:ssä myyntipäällikkönä.

Pizza on varmasti monen lempiruoka, mutta kun sitä on tarjolla joka viikonloppu niin siihen saattaa jo tympääntyä, paitsi pizzahullu. Täyty siis kiittää perhettä ja erityisesti vaimoa, joka on jaksanut ja ilolla kannustanut sekä tukenut harrastustani.

Kun olimme hääpäiväreissulla Roomassa, täytyi pizzahullun totta kai saada aitoa italialaista pizzaa joka päivä. Rooman parasta pizzaa siis etsittiin ympäri kaupunkia metrolla ajellen ja katuja tallaten.

Pizza on ollut lempiruokani aina ja yhdellä 90-luvun elokuvalla on tähän varmasti ollut iso vaikutus. Kun lapsuuden sankarit Leonardo, Raphael, Donatello ja Michelangelo nauttivat venyvää New York -pizzaa, oli sitä itsekin päästävä maistamaan. Tuohon aikaan tuon tyyppistä pizzaa ei oikein ollut tarjolla ja muistan kun lisäsin Saarioisen läppäpizzan päälle juustoa päästäkseni tunnelmaan. Ensimmäiset pizzat tuunasin jo 10-vuotiaana.

Olen tehnyt pizzoja vuosia, mutta nämä ovat olleet enimmäkseen kokeiluja. Äidin leivinuunissa paistetut pizzat saattoivat joskus onnistuakin, mutta punaista lankaa ei tuntunut löytyvän. Pizzahulluus lähti lapasesta reilu pari vuotta sitten kun kävin oululaisessa Tuba-ravintolassa The Meänlandin keikalla. Hyvän musiikin lisäksi vakuutuin myös pizzasta, oikeastaan se oli elämys. Ravintolan nettisivuilta löytyi myös napolilainen pizzapohjaohje, jonka lukeminen vei kerrasta omat pizzani ihan uudelle tasolle ja siitä tämä hulluus oikeastaan alkoi.

 

 

Aikani paistoin sähköuunissa pizzakivellä, mutta avotulella kokkaaminen viehätti eikä sähköuunia saa napolilaiselle tyylille riittävän kuumaksi. Niinpä posti toi 40-vee  -lahjaksi Ooni-pizzauunin, jonka jälkeen on päässyt lopullisesti pizzanpaistamisen makuun. Saamani uuni on suomalaisen Kristian Tapaninahon keksimä ja se lämpenee avotulella. Samaan sarjaa kuuluvia uuneja on kaasulla, pelleteillä, hiilellä ja puulla lämmitettäviä malleja. Itselläni on puulla ja hiilellä lämmitettävä malli.

Avotuli ja noin 500 °C lämpötila paistaa pizzan noin minuutissa valmiiksi. Nykyään paistan pizzaa melkein joka viikonloppu, joskus jopa useampana iltana viikossa. Toistoja alkaa siis kertymään ja muutamassa kuukaudessa olen oppinut paljon. Tietoa kun on nykyisin todella helppo löytää, esimerkiksi YouTuben Resepti -kanavalta ja Facebookin Pizza Love Finland – ja Pizzanpaistajat -ryhmistä.

Pizzatyylejä on maailmassa monia, esimerkiksi pehmeä ja muhkeareunainen napolilainen, ohut ja rapea roomalainen, paksu ja venyvä newyorkilainen sekä roomalainen neliön muotoinen peltipizza. Napolilainen pizza paistetaan todella kuumassa uunissa avotulella, johon Ooni soveltuu erinomaisesti.

Se mikä tässä on parasta, niin koko ajan oppii uutta ja aina löytyy parannettavaa. Sen olen oppinut, että laatu ei parane tekemällä aina vain vaikeampia ja vaikeampia kikkoja vaan nimenomaan yksinkertaistamalla ja keskittymällä perusasioihin.

Taikinan tekeminenkin on oma mukava prosessi, sillä jokainen pohja on omanlaisensa. On jännittävää seurata ja odotella millainen taikinasta tällä kertaa syntyy ja pohja tekee pizzasta pizzan. Pizzan paistaminen on mukava harrastus, jonka parissa pääsee hetkessä pois oravanpyörästä sekä nauttimaan elämästä kaikilla aisteilla.

Pizzojen pyörittely on myös kivaa yhdessä tekemistä porukalla ja sopii mainiosti vaikkapa työporukan yhteiseksi harrastukseksi. Kun taikina on tehty valmiiksi ja ainekset valikoitu, Oonilla pizzan paistaminen onnistuu käänteessä. Uuni lämpiää alle 20 minuutissa ja paistoaika on vain yhden minuutin. Suosittelen.

 

Pizzahullun vinkit

  • Hanki laadukkaita 00-pizzajauhoja, esim. Caputo pizzeria
  • Lataa PizzaApp tai Ooni sovellus jolla voit laskea suhteet helposti valitsemallesi pizzamäärälle
  • Panosta pohjaan ja käytä sen tekemiseen riittävästi aikaa
  • Valitse täytteet huolella, hyvä pizza ei synny täytteillä vaan onnistuneella pohjalla.
  • Opi ja innostu! Pienellä perehtymisellä saa paljon aikaan. YouTubesta löytyy hyviä ohjevideoita esim. pizzapohjan vaivaukseen ja muotoiluun.

 

Margherita-pizza, joka on saanut nimensä Italian kuningattaren mukaan. Täytteet basilika, mozzarella ja tomaatti symboloivat Italian lipun värejä.

Jari Kannisen lemppari on yksinkertainen Margherita-pizza, joka on saanut nimensä Italian kuningattaren mukaan. Täytteet basilika, mozzarella ja tomaatti symboloivat Italian lipun värejä.

 

Ohje neljälle napolilaiselle Margherita pizzalle

  • Ainekset:
    • 595g 00-jauhoja, voit laittaa myös noin puolet puolikarkeaa vehnäjauhoa
    • 387g kylmää vettä
    • 18g suolaa
    • 1g kuivahiivaa
    • Tomaattimurskaa
    • Tuoretta basilikaa
    • Mozzarellapalloja
    • Parmesaanijuustoa
    • Oliiviöljyä
    • Suolaa
    • Mustapippuria
  • Sekoita vesi, kuivahiiva ja jauhot tasaiseksi massaksi, mutta älä vaivaa vielä. Odota n. 30-60min jotta vesi imeytyy jauhoihin. Tämän prosessin nimi on autolyysi jonka sanotaan parantavan pohjan makua. Jätä taikina esim. öljytyn kelmun alle, jotta se ei kuivu.
  • Valmista odotellessa tomaattikastike. Kaada tomaattimurska kuppiin ja mausta basilikalla, suolalla ja mustapippurilla, lisää 2-4 ruokalusikallista oliiviöljyä. Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, voi valuttaa esim. kolmanneksen siivilän läpi ja sekoittaa ainekset sauvasekoittimella. Älä keitä vaan laita kastike maustumaan jääkaappiin.
  • Lisää taikinaan suola ja vaivaa sitä 10-20 min. Jos taikina on tarttuvaa, venytä taikinaa lastalla, lämäytä se pöydälle ja taita muutaman kerran kaksinkerroin sekä odota vielä hetki. Taittelu eli ”slap&fold” myös hyvä tapa vaivata pizzapohjan taikinaa.
  • Vaivauksen jälkeen taittele taikina ja jätä se pöydälle esim. öljytyn kelmun alle jotta se ei kuivu. Taittelun on tarkoitus lisätä ilmavuutta ja parantaa sitkoa.
  • Jätä taikina huoneenlämpöön ja taittele se uudelleen noin 1h jälkeen. Jätä taikina huoneenlämpöön vielä 3-5h ajaksi tai voit laittaa sen myös yön yli jääkaappiin.
  • Kun taikina on kohonnut, jaa se neljäksi palloiksi ja laita muovirasioihin tai kelmun alle lautasille sekä nosta pallot uudelleen jääkaappiin. Anna pallojen olla jääkaapissa yön yli (tai vaikka kolme, maku vain paranee).
  • Aloita taikinan muotoilu keskeltä sormilla painamalla, painele ilmaa keskeltä reunoja kohti. Älä käytä kaulinta jotta ilma ei karkaa. Venytä taikinaa kämmenillä tai voit myös roikottaa sitä käsissäsi jolloin painovoima hoitaa asian. Voit jättää reunat paksummaksi jolloin se kohoaa uunissa mukavasti.
  • Lisää tomaattikastike, raasta parmesaanijuustoa pizzan päälle ja lisää revitty ja kuivattu mozzarella.
  • Paista pizza uunissa ja lisää basilikan lehtiä paiston jälkeen sekä lisää halutessasi myös oliiviöljyä.
  • Jos käytössäsi ei ole pizzauunia, lämmitä sähköuuni niin kuumaksi kuin mahdollista ja paista pizza grillivastuksella ylätasolla. Laita uunipelti tai pizzakivi kylmään uuniin.
  • Taikinan alkuperäisresepti löytyy Tuba-ravintolan nettisivuilta.

 

TEKSTI JARI KANNINEN
KUVAT JARI KANNISEN ALBUMI

Juttu liittyy Systole-lehdessä julkaistavaan Näläntappoase-juttusarjaan.
Liity Facebook-ryhmään ja kerro siellä oma bravuurisi.