50 prosentin aktiivityöaikaraja määrittelee poikkeusluvan alaisia työaikajärjestelyjä. ”Olemme yrittäneet selvittää, mistä tämä prosentti oikein tulee, mutta emme ole löytäneet sille tarkkaa määritelmää”, Suomen pelastusalan ammattilaisten (SPAL) järjestön johtaja Kim Nikula sanoo. Hän arvelee, että viranomaiset ovat aikanaan linjanneet rajan.

SPAL näkee, että 50%:n aktiivityöaikarajan ei tarvitse olla se ainoa oikea vaihtoehto. ”Yritimme aikoinaan hakea tähän jonkinlaista liukuvaa raamia, mutta se ei onnistunut. Työsuojelu ja työntekijöiden hyvinvointi ja jaksaminen tulevat jatkossakin olemaan asiaa määrittävä ykkösprioriteetti.”

Viranomaisen määrittelemää prosenttia on noudatettava. ”Näemme kuitenkin, että tähän olisi hyvä mahdollistaa satunnaisia poikkeuksia, esimerkiksi tasoittumisjaksolla rajasta voitaisiin poiketa tietty määrä. Emme usko, että työntekijä kuormittuu työsuojelua vaarantavalla tavalla, jos hän työskentelee aktiivisesti 49 tai 51 prosenttia työajasta. Näemmekin, että 50%:n raja on suuntaa-antava. Tästä olisi hyvä keskustella laajemminkin liittojen ja AVIn kanssa”, Nikula sanoo.

Tehyn luottamusmiehen Markku Nuutisen mukaan työvuorot ylittävät väkisin aktiivituntien määrän satunnaisesti. ”Saimme pari vuotta sitten tulkintaohjeen, jossa aktiivituntien tulisi tasoittua kolmen työvuoron aikana 50 prosenttiin.”

 

TEKSTI JA KUVA DIMITRI LISITSYN

 

Lue myös jutut:

Työaika – ikuinen kiistakapula

Työaika kertoi myös kentän rakenteen

Voiko ylitöiksi venyvästä keikasta kieltäytyä?

Työaikakysely: Työaika on mielekkyyttä ja jaksamista

Lisää aiheesta Systolessa 5/2021