Siemens Healthineers esitteli terveydenhuoltoon kehittämäänsä tekoälyä ja robotiikkaa järjestämässään tilaisuudessa.
Jimmy Homström kertoi Cordinus CorePath -robotista, jonka avulla pallolaajennus voidaan tehdä etänä. Toimenpidettä on jo harjoiteltu siten, että kardiologi ja radiologi ovat toimenpiteen ajan potilaan kanssa eri huoneessa, mutta kylläkin samassa sairaalassa. Jos tutkimukset ja testaukset menevät suunnitelmien mukaan, saattaisi kokenut hoitotiimi tarjota robotin avulla tehtävää pallolaajennusta yliopistosairaalasta keskus- tai aluesairaalaan, missä pallolaajennusta ei tehdä virka-ajan ulkopuolella.
Tekoäly tulkitsee CT-kuvat
CT-kuvien analysoinnissa voidaan hyödyntää tekoälyä. Oskar Strand kertoi, että Siemensin tekoälyohjelmisto pystyy analysoimaan tietokonetomografialla otettuja kuvia esimerkiksi keuhkoista. Tekoäly pystyy löytämään CT-kuvasta vaikkapa syövän tai muita poikkeavuuksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että radiologi voi käyttää tekoälyä apuvälineenään radiologisilla tutkimusmenetelmillä otettujen kuvien tulkinnassa.
AVH-arvioita etänä
Kolmessa pohjoisruotsalaisessa sairaalassa kokeiltiin Siemensin Syngo Virtual Cockpit -toimintoa, jossa radiologit tulkitsivat etänä ja reaaliajassa pään tietokonetomografiakuvia. Sairaalasta, jossa on kuvantamisvälineet mutta ei radiologia, otetaan yhteys toisessa sairaalassa päivystävään radiologiin heijastamalla käytettävän tietokoneen näyttö (screen mirroring) tämän nähtäväksi. Päivystävä radiologi pystyy menetelmän avulla tulkitsemaan tai vaikka pyytää korjaamaan potilaan asennon paremmaksi reaaliajassa. Samalla syntyy arvio siitä, minkälaista hoitoa AVH-potilas tarvitsee. Ennen menetelmän käyttöä pienemmät sairaalat, joilla ei ollut jatkuvaa radiologipäivystystä joutuivat lähettämään potilaan usein kuvannettavaksi yli 100 kilometrin päähän, vaikka niillä itselläänkin olisi ollut kuvantamislaite.
Teksti ja kuvat Dimitri Lisitsyn