Miika Hokkanen on Vuoden ensihoitaja 2019. Tunnustus myönnetään poikkeuksellisesta viranomaisyhteistyöstä Rajavartiolaitoksen merivartijoiden kanssa.

Sipoolainen Miika Hokkanen on reilun 15 vuoden aikana tehnyt poikkeuksellisen viranomaisyhteistyöuran Rajavartiolaitoksen kanssa. Kaikki alkoi yhteisistä sählypeleistä ja kahvipöydistä. Hokkanen alkoi pitää vuosittain merivartijoille ensivastekoulutuksia ja suunniitteli lopulta heidän koulutuksilleen rungon.
Vuosina 2016 – 2018 Hokkanen palveli sairaanhoitajana Euroopan raja- ja merivartioviraston, Frontexin, Poseidon-operatiossa. Siinä Suomen Rajavartiolaitos lähetti Välimerelle Merikarhu-aluksen, jonka tehtävänä oli estää laitonta maahantuloa Kreikan aluevesillä.

Hokkanen liittyi sairaanhoitajaksi monikansalliseen miehistöön, joka otti kiinni pakolaisveneitä ja saattoi ne viranomaisten haltuun. Matkalla ammattitaito punnittiin moneen otteeseen, kun merihätään joutuneita pakolaisia autettiin ja vakavasti sairastuneille pakolaisille annettiin ensihoitoa. Hokkasen tehtävänä oli myös huolehtia Merikarhun monikansallisen miehistön terveydestä. ”Merivartiohenki oli se, joka sai minut työskentelemään pitkään aluksella. Siellä apua ei tarvinnut pyytää, vaan sitä tultiin aina tarjoamaan. Sen asenteen haluaisin tuoda suomalaiseen ensihoitoonkin”, Miika Hokkanen sanoo. Hän työskentelee HUS Porvoon ensihoidon kenttäjohtajana.

Lue tästä Hokkasesta kirjoitettu Merikarhu-juttu.