Ensihoitolääkäri Ari ”Kalma” Kinnunen valottaa elämäkertakirjassaan uraansa ja rooliaan ensihoidon kehittämisessä ja lääkärihelikopteritoiminnan aloittamisessa. Kalman kädenjälki näkyy nykymuotoisessa ensihoidossa – ja hyvä niin.

Ensihoidon kentällä työskennellessä joutuu valitettavasti varautumaan siihen, että joissain työvuoroissa saattaa tulla vainajaa vainajan perään. Tämän sai havaita myös nuori lääkäri Ari Kinnunen, jonka ensimmäinen itsenäinen ambulanssilääkäripäivystysvuoro kesällä 1979 oli kovin epäonninen.

Päivän kolmannen vainajan jälkeen hän povasi itselleen lempinimeksi ”Kalma”, ja se jäi elämään.

Vaan eipä nimi miestä pahenna. Ari Kinnusen eetos potilaiden hoitamisessa kiteytyy melko hyvin muutamaan lauseeseen:

“Olen aina ollut sitä mieltä, että maailmassa on järjenvastaisia lakeja. Jos laki estää hoitamasta potilasta, niin silloin en noudata sitä. Koskaan ei tullut syytettä.”

Kinnunen kertaa kirjassaan joitain ikimuistoisimpia keikkojaan, joista kiintoisimpia taitavat olla vuoden 2004 Kaakkois-Aasian tsunamiin liittyvät tapahtumat.Tsunamitapauksesta kirjoittavat kirjassa myös toiminnassa mukana olleet Harri Bäckman ja Juri Forsbom.

Osa Kinnusen muisteloista on kentältä muihin seikkailuihin siirtyneen ensihoitajan näkökulmasta kipeänkin riemastuttavaa luettavaa. Ensihoidon kirjaamisen aamuhämärissä 1980-luvulla Kinnusta pidettiin varsinaisena mieliharmina, kun ensihoitajat joutuivat potilaiden hoitamisen lisäksi vielä laatimaan kirjallisen raportin kaikesta tekemästään.

Paperikaavakkeille rustattiin kaikenlaisia älynväläyksiä muun muassa puolessa tunnissa alkaneesta vainajan täydellisestä kuolinkankeudesta. Se kertoi Kinnuselle ennen kaikkea henkilöstön osaamispuutteista ja koulutustarpeesta.

Kinnunen tarttui toimeen ja alkoi kehittää täydennyskoulutuksia.

Nykyään kirjaaminen on jo sähköinen itsestäänselvyys ja kaikkien osapuolten turvallisuuden kannalta tärkeä osa ensihoitoa. Vaikka Kinnunen sai jopa suoranaista haistattelua osakseen kehitystyönsä tiimellyksessä, nykyhetken ensihoitajat laajoine lääkehoito- ja toimenpidevaltuuksineen saanevat kiittää häntä paljosta.

Teksti Linda Pyykkönen

 

Jutun alkuperäinen otsikko on: Ei nimi miestä pahenna – Ari ”Kalma” Kinnunen muistelee uraansa ensihoitolääkärinä
Juttu on julkaistu Lääkäriportaalissa 13.10.2021. https://www.laakariportaali.fi/ammatti/uutiset/ei-nimi-miesta-pahenna-ari-kalma- kinnunen-muistelee-uraansa-ensihoitolaakarina/

TILAA LÄÄKÄRI NIMELTÄ KALMA TÄSTÄ!