Hus:n henkilökunnan rokottaminen aloitettiin samaan aikaan useiden EU-maiden kanssa, sunnuntaina 27.12.2020. Täysi teho rokotteesta kehittyy neljässä viikossa.


Ensimmäisenä Hus:n henkilökunnasta rokotteen saivat kuusi työtekijää, jotka työskentelevät teho-osastolla, päivystyksessä ja keuhko-osastolla. Rokotteita annettiin sunnuntaina vielä lisää. Monet saavat rokotetaan vielä ennen uutta vuotta.

Ensimmäisenä erikoissairaanhoidossa rokotetaan koronaviruspotilaiden ja epäilyjen hoitoon sekä näytteenottoon ja diagnostiikkaan osallistuva henkilökunta. Rokotettaville annetaan toinen annos rokotetta kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä pistoksesta.

”Ensimmäisen rokotusannoksesta menee neljä viikkoa ennen kuin rokotteesta saa täyden tehon. Tämä on alku sille, että saamme epidemian loppumaan”, sanoo hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä.

”Nyt annettu rokote suojaa vakavalta taudilta ja se antaa turvallisuudentunteen rokotetuille. On tärkeää, että kaikkia voimassa olevia varotoimia noudatetaan edelleen. Ohjeet kasvomaskien käytöstä, käsihygieniasta ja turvaväleistä ovat jatkossakin voimassa. Ennen kuin väestö on rokotettu ja laumasuoja saavutettu, menee kuukausia ennen kuin epidemia on ohitettu. Rokotteet ovat ulospääsy epidemiasta”, toteaa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

 

LÄHDE JA KUVA HUS