• http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
  • http://www.framepage.fi
Previous Next

Juhannuksena hukkumisesta tehdään numero

Juhannuksena hukkumistapauksia seurataan suurennuslasilla. Mediassa hukkumistapaukset päivittyvät reaaliajassa. Nettisivujen päivittäjät ovat sormi liipaisimella kuin teloitusryhmä: kuka on seuraava? Tänäkin vuonna hukkuneista tehtiin oikein grafiikkataulu, jossa nuolet ja paikkakuntien nimet osoittivat kartalla paikkakuntia, joissa ikävä tapaus oli sattunut. Grafiikkaa esiteltiin uutislähetyksissä ja muuallakin. On ikävää menehtyä kesken juhlan, vai onko?sukellusnetti

- Kyllä, menehtyminen on aina ikävää, mutta media repii siitä kaiken irti, eteenkin juhlapyhinä. Yle teksti-tv:n mukaan "juhannus vaati 20 kuolonuhria." Juhannusko heidät tappoi? Jos näin on, juhla kannattaisi äkkiä poistaa almanakasta.
Vuodessa on 52 viikonloppua, vastaavia onnettomuuksia syntyy muinakin viikonloppuina, miksi median laskurit eivät ole yhtä näyttävästi päällä jatkuvasti? Ei ole lainkaan varmaa, että sattuuko juhannuksena vuosittain edes eniten hukkumisia verrattuna muihin juhliin tai viikonloppuihin. Entä arkihukkumiset, kiinostavatko ne? pyh. Joskus käy niinkin ikävästi, että media ei huomaa hukkumistapausta ollenkaan. Muulla kuin juhlapyhän hukkumisella ei ole niin väliä, koska se ei ole median kannalta tärkeä hukkuminen, perushukkumista ei voi hehkuttaa yhtä kovaa. Silloin pääministerin klapikasa kiilaa uutisena arkihukkuneen edelle.
 
Hukkumisuutisoinnissa media asettelee sädekehää päänsä päälle. Se voi joskus oikeastikin ajatella, että menehtyneiden määrällä pröystäily olisi jotenkin valistavaa. Hukkuneiden määrän päivittäminen juhannuksen aikana uutislähetyksestä toiseen ykkösasiana on perusteltavissa lähinnä huomiosyöttinä, jolla saadaan ihmiset hetkeksi seuraamaan lähetystä. Niinpä, valitettavasti uhriluku kiinnostaa myös suurta yleisöä, joka on tunnetusti tragedianälkäinen. Hukkuneiden määrä on veikkausten kohde ja uhrista tehdään helposti stereotyyppi, joka pullon juotuaan lähtee uimaan tai putoaa sepalus auki veneestä. Kännissä sähläämisessä on jotakin oikeutettua, oikeastaan se kuuluu asiaan ja valitettavasti siinä on jotain hyväksyttävääkin ja hauskaakin, kun kuuntelee ihmisten sanankäänteitä.
Juhannuksena itseään kunnioittavienkin lähetysten uutisankkurit päivittivät kansalle vakavalla naamalla ei-arvokasta mutta myyvää tietoa. Hukkumistapauksista tehtiin tänäkin vuonna numero. Ja niin tehdään jatkossakin. Juhannushukkumisista on tullut vapun lämpötilan kanssa vastaava puheen aihe. Molemmat päätyvät aina pääuutisiin.
 
Nykyään pysytään pinnalla
 
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 1984 hukkui 419 henkilöä. Vasta vuodesta 1990 alkaen vuosittainen uhriluku on ollut jatkuvasti alle 300. Alle 200 hukkuneeseenkin on päästy, mutta ei pysyvästi. Nykyään luvut huitelevat 200:n molemmin puolin. Kun vuonna 1989 hukkui 305 henkilöä, niin juhannusuhrien määrä oli 19. 1984 aloitettu seuranta antaa juhannusennätykseksi 20 hukkunutta. Vuoden 2000 jälkeen juhannushukkuneita on ollut alle 10 per vuosi.
 

Vuosina 2003-2007 hukkui keskimäärin hieman reilut 200 ihmistä per vuosi. Samalla ajanjaksolla juhannuksina hukkui kahdesta yhdeksään henkilöön per vuosi (ka 4,66/juhannus).
Suomen uima- ja hengenpelastusliiton tilaston mukaan vuosina 2009 ja 2008 hukkui 147 ja 149 henkilöä, heistä juhannuksena neljä ja kolme henkilöä. Esimerkiksi vuoden 2008 huhtikuussa hukkui enemmän ihmisiä kuin saman vuoden kesäkuussa. Nämä tilastot on kerätty mediasta, joka ei päivitä kaikkia tapauksia, paitsi juhannuksena.
Tilastojen mukaan hukkumistapauksien määrä on vähenemässä. Siihen on varmasti vaikuttanut myös mediassa tapahtunut valistaminen, myös uutisten valistava vaikutus. Reaaliaikainen uhrimääräpröystäily laskee vakavasti otettavien uutisten tasoa. Silti saamme jatkossakin nauttia uutisista, jotka kertovat niin juhannushukkuneiden kuin juhlapyhien liikenneturmissa menehtyneidenkin määrän. Toistaiseksi on tutkittu vähän sitä, mikä hukkumiset aiheuttaa? Ovatko ne esimerkiksi sairauskohtauksia, jolloin voidaan kysyä oliko hukkuminen hukkuminen vai jotain muuta.
Mitä merkitystä juhannushukkuneiden määrällä loppupeleissä on? - Tuskin muuta kuin sirkushuveja kansalle, ikävästi maustettuna.

Teksti: Marko Partanen

 

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.