• Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
Previous Next

Päihderiippuvaiset haastaa Käypä hoito -suositukset

Suomen Päihderiippuvaiset ry on perustanut ammatillisen työryhmän linjaamaan päihderiippuvaisten sairauskäsitykseen perustuvan toipumiskeskeisen hoidon laatukriteerit. Nämä linjaukset tulevat haastamaan nykyiset Käypä hoito -suositukset. 

 

Päihderiippuvaiset ja heidän läheisensä ovat kyllästyneet suomalaiseen päihdehoitoon. He ovat perustaneet Suomen Päihderiippuvaiset ry:n tiedottamaan asiasta.
Suomen Päihderiippuvaiset ry tulee ulos kovin sanankääntein: Päihderiippuvuutta ei osata diagnosoida, vaan lääkitään masennusta, ahdistusta, paniikkihäiriötä ja persoonallisuushäiriöitä. Lääkefirmojen lanseeraamia kohtuukäyttöön tähtääviä lääkkeitä suositellaan, vaikka kohtuukäyttö ei ole päihderiippuvaiselle vaihtoehto. Korvaushoito on yleisesti käytössä, vaikka päihderiippuvaisen hoito päihteellä ei voi johtaa tuloksiin. Läheiset jätetään ilman hoitoa tai hoito on asiantuntematonta.


Maailmalla päihderiippuvuus on vakiintunut sairaudeksi jo 1950-luvulla. Meillä keskitytään yhä oireiden hoitoon. Katkaisussa kuntoudutaan jatkamaan päihteiden käyttöä, sairautta hoidetaan sosiaalisena ongelmana tai pahimmassa tapauksessa vain säilötään kuntoutuspaikoissa potilaita. Korvaushoito on yleisesti käytössä, vaikka päihderiippuvaisen hoito päihteillä ei johda tuloksiin, tiedottaa vasta perustettu Suomen Päihderiippuvaiset ry.

 

- Ainut toimiva hoito on täysraittius. Päihderiippuvuutta ei voi hoitaa vaihtamalla päihdettä toiseen. Läheisten hoito on tärkeää ei vain heidän itsensä vuoksi, vaan myös päihderiippuvaisen hoidon onnistumisen kannalta, sanoo vasta perustetun yhdistyksen varapuheenjohtaja, Reeta Kroner.

Päihderiippuvaiset pitää Suomessa vallalla olevaa hoitomallia maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.
- Vinoutuneessa hoitojärjestelmässämme työskentelee päivästä toiseen suuri joukko ihmisiä, jotka ovat väsyneitä ja turhautuneita tilanteeseen, mutta ovat lakanneet tuomasta esille omaa näkemystään mitätöinnin vuoksi tai jopa irtisanomisen pelossa, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Tarja Orre.
Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.